Sve protivepidemijske mere ostaju na snazi do daljeg

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 je na današnjoj sednici odlučio da dosadašnje mere ostanu na snazi do daljeg, a procenjeno je i da nema prepreka za nastavak školske godine od 18. januara.

Odluka o zadržavanju mera odnosi se na rad ugostiteljskih objekata, kladionica, igraonica, kozmetičkih i frizerskih salona, fitnes centra i teretana, radnji i prodajnih mesta do 20 časova. Podsećamo ovi objekti mogu raditi svakog dana od 05.00 časova do 20.00 časova.

Do 21.00 čas mogu da rade trgovinske i druge radnje i prodajna mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda (namenjenih za ljude ili životinje) i samostalni maloprodajni objekti u kojima se trgovina, po pravilu, obavlja tako da kupac ne ulazi u objekat (trafike tj. kiosci), kao i pozorišta, bioskopi, muzeji i galerije. Van ograničenog radnog vremena mogu da rade apoteke (uključujući i one u kojima se vrši promet robe namenjen za životinje ili poljoprivredu), benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva, kao i ugostiteljski objekti u kojima se priprema hrana i piće koje se dostavlja korisnicima ili u kojima se prodaju hrana i pića preko šaltera, odnosno bez ulaska kupca u sam objekat.

Podsećamo da je zabranjeno organizovanje svečanosti i proslava, što znači da ugostiteljskim objektima (kafićima, restoranima,noćnim klubovima, barovima i sl.) nije dozvoljeno organizovanje dočeka srpske Nove godine, kao i bilo kakvo izvođenje „živog“ muzičko/scenskog programa, a posle 17.00 časova nije dozvoljena muzika u bilo kom obliku.

Odluka o zadržavanju mera odnosi se i na obavezan PCR test za ulazak u zemlju.

Grad Sombor i Štab za vanredne situacije grada Sombora apeluju na građane da i dalje budu disciplinovani, da se ponašaju odgovorno prema sebi i ostalim sugrađanima, da poštuju donete mere i vode računa o svom i zdravlju svojih najbližih. Glavni akcenat je na samodisciplini i poštovanju mera. Svesni smo da je potrebno očuvati ekonomsku stabilnost i da ugostitelji rade, ali isto tako moramo da pronađemo balans i pre svega sačuvamo zdravlje ljudi. Verujemo u odgovornost ugostitelja i zahvaljujemo se svima koji ozbiljno shvataju situaciju.