Svečani uskršnji ručak

Svecani uskrsnji rucak

Pileća krem supa

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 50 g maslaca
  • dve kašike brašna
  • 1 čen belog luka, usitnjen
  • pola glavice crnog luka srednje veličine
  • 1 manja šargarepa
  • polovina crvene paprike
  • 1 štapić celera
  • 100 g graška
  • 500 ml pilećeg bujona
  • 750 ml svežeg mleka sa 2,8 % mlečne masti
  • oko 200 g pilećeg filea
  • ½ kašičice soli
  • biber u prahu
  • drugi začini po ukusu

Priprema:

Pre pripreme, povrće dobro operite i sitno iseckajte. U velikoj šerpi ugrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte naseckan beli i crni luk i dinstajte par minuta dok se crni luk malo ne opusti, ali ne dozvolite da pregori ili dobije braon nijansu. Dodajte šargarepu iseckanu na kockice, iseckan štapić celera i papriku, te mešajte minut do dva, dok povrće ne omekša. Zatim dodajte maslac, a kada se otopi sipajte dve kašike brašna i konstantno mešajte jedan minut, a potom sipajte pileći bujon. Ukoliko nemate pripremljen pileći bujon, možete ga zameniti sa 500 ml vode i pilećom kockom za supe. Mešajte nekoliko minuta, a potom sipajte mleko, so, biber i druge začine po izboru, skuvanu piletinu i grašak. Povremeno mešajte i ostavite da se krčka na tihoj vatri nekoliko minuta.

Piletina i krompir sa kiselom pavlakom 

Sastojci:

  • 500 g belog pilećeg mesa
  • 700 g krompira
  • 3 kašičice soja sosa
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica bosiljka
  • 1 kašičica soli
  • 2 čena belog luka
  • 180 g kisele pavlake
  • 2 jaja
  • 20 g maslaca
  • 4 kašičice ulja

Priprema:

Belo meso isecite na 4 šnicle. Krompir oljuštite, operite i isecite na krugove ujednačene debljine. Čenove belog luka isecite na pola. Belo meso premažite soja sosom, a ukoliko volite pikantne ukuse, dodajte i jednu kašičicu čili sosa. Premazano belo meso ostavite da odstoji dok pripremate preostale sastojke.

Isečen krompir dobro začinite biberom, bosiljkom i drugim začinima po želji i stavite u tepsiju premazanu maslacom, a ostatak maslaca naseckajte preko krompira. Zatim na to stavite četiri parčeta belog luka i preko svakog jednu pileću šniclu. Svako parče mesa prelijte jednom kašičicom ulja.

U rernu zagrejanu na 200 °C stavite tepsiju dobro prekrivenu alu folijom i pecite oko 45 minuta. 

Jaja dobro umutite, dodajte kiselu pavlaku i malo soli, pa dobro promešajte. Prelivenu piletinu vratite u rernu ovog puta bez alu folije, smanjite temperaturu na 180 °C i pecite dok piletina i krompir ne dobiju rumenu boju.

Bečka torta 

Sastojci:

Za koru:

  • 200 g omekšalog putera
  • 4 žumanca
  • 150 g tamne čokolade (72% kakaoa), otopljene i prohlađene
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 kašike brašna
  • 4 belanca 

Za fil:

  • 500 ml slatke pavlake (za šlag)
  • 250 g tamne čokolade (72% kakaoa)

Za dekoraciju:

  • 100 g tamne čokolade, krupno narendane

Priprema:

Najpre se pripremaju kore. Umutiti mikserom omekšali puter sa 4 žumanca i 50 g šećera dok masa ne postane penasta. Dodati prohlađenu otopljenu čokoladu (150 g), pa umešati prašak za pecivo i brašno. U drugoj posudi umutiti belanca sa 50 g šećera u čvrst sneg.

Belanca pažljivo sjediniti sa čokoladnom smesom pomoću špatule. Sipati smesu u pleh dimenzija 24×34 cm obložen papirom za pečenje.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Pred kraj proveriti čačkalicom – treba da izađe suva.

Za fil u šerpi zagrejati slatku pavlaku do tačke pre ključanja, ali da ne provri. Dodati izlomljenu čokoladu (250 g) i mešati dok se potpuno ne otopi. Ganaš ostaviti da se prohladi. Po želji ga možete staviti u frižider preko noći, a sutradan umutiti mikserom u fin, penasti fil.

Kada se kora ohladi, možete je preseći na dva dela, pa filovati, kora-fil, kora-fil. Po vrhu narendati 100 g čokolade na krupno rende.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: