Švedski čokoladni kolač

Svedski cokoladni kolac

Sastojci:

  • 4 veća jaja
  • 250 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 200 g putera
  • 40 g brašna
  • 30 g kakaoa ili 200 g čokolade za kuvanje
  • pola kašičice soli

Priprema:

Najpre uključite rernu na 170 stepeni. Onda istopite puter u šerpici ili mikrotalasnoj pećnici.

Umutiti cela jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Prilikom mućenja vodite računa da se ne podiže mikser, jer smesa ne treba da bude vazdušasta. Dodajte istopljen puter. Originalna verzija kolača je sa kakaoom, mada neko stavlja čokoladu umesto njega. Ako pravite sa čokoladom, otopite je zajedno sa puterom.

Potom u tu smesu dodajte sve suve sastojke, muteći na najslabijoj brzini mikserom.

Izliti u pleh obložen pek-papirom (okrugli 26cm). Peći 15-ak minuta, najduže 20 u zavisnosti od jačine rerne. Čak i ako vam deluje da kolač nije pečen, vi ga izvadite jer se on hlađenjem dodatno steže.

Kad malo odstoji, možete ga seći. Odličan je ako se jede tako, a može se posuti prah šećerom ili mu se dodati sladoled, voće, šlag, umućena slatka pavlaka, po vašoj želji.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: