Tablica spavanja dece koja je šokirala roditelje

Osnovna škola Vilson iz SAD-a na svoju Fejsbuk stranicu stavila je tablicu spavanja koja je izazvala brojne reakcije i podjeljena je već više od 380.000 puta.

Gotovo svaki roditelj barem se jednom zapitao stavlja li dete u krevet u pravo vreme. Nedavno je na Fejsbuk stranici jedne američke osnovne škole objavljena tablica spavanja koja je izazvala burne reakcije roditelja

Svi znaju da je spavanje važno za razvoj deteta. Kad je dete budno postupno se narušava fiziološka ravnoteža u organizmu pa je spavanje nužno kako bi se ta ravnoteža ponovno uspostavila. “Deci školskog uzrasta potrebno je 10 do 11 sati sna. To nije čudno budući da školarci imaju sve više obaveza, tu je učenje i pisanje domaćih zadataka, pa treninzi ili, recimo, muzička škola”, kaže Ana Karakaš, prof. defektolog.

Ako dete mora prerano da ide na spavanje, opiraće se i trebaće mu dugo vremena da zaspi. Ide li, opet, prekasno, koliko god brzo zaspalo, sledećeg dana će biti iscrpljeno. Osnovna škola Vilson iz SAD-a na svoju Fejsbuk stranicu stavila je tablicu spavanja koja je izazvala brojne reakcije i podjeljena je već više od 380.000 puta.

Tablica spavanja dece tačno određuje vreme kad vaše dete treba da ide u krevet zavisno od njegovog uzrasta, ali i vremena buđenja. (Buđenje u 6 ujutro ima grešku kod 8-godišnjaka. Moraju se probuditi u 7.30, a ne u 19.30)

tablica spavanja dece

U većini današnjih porodica oba roditelja rade veći deo dana i veče zna biti jedino slobodno vreme za druženje, pa su deca duže budna. Tako se stvara i loša navika kasnijeg odlaženja u krevet. Ponekad je krivo i gledanje televizije ili igranje igrica na kompjuteru. Istina je da bi deca trebalo ranije da idu u krevet, pitanje je samo koliko.

Donosimo vam nekoliko komentara roditelja i pozivamo vas da nam i vi napišete svoje mišljenje u komentarima članka:

“Moje mišljenje: vrlo mali postotak školske dece to radi!!”
“AMIN! Prestanite da vodite mališane na večeru u 8, 9 uveče i očekujete da se lepo ponašaju!!! Oni su umorni i treba im san! Ne glasan restoran!!”
“Baš – u vašim snovima”
“To je istina. Moja deca bude se u 6:30 i moj 8 godina star sin ide u krevet u 8, a 10-godišnjak u 8:30, a to je upravo ono što grafikon kaže. Sjajne smjernice!
“Ne vidim nigde ponoć na tablici hahaha!”

Preuzeto: Detinjarije