fbpx
9°C
Broken clouds

Top 10 najprodavanijih telefona na svetu – Apple ponizio konkurenciju

iPhone 14 Pro

Prema najnovijem izveštaju od prodaji telefona, iPhone modeli su ubedljivo najpopularniji uređaji na tržištu.
Malo je reći da je 2022. godina bila izuzetno povoljna za Apple, a najnoviji izveštaj kompanije Counterpoint Research je najbolji dokaz toga. Verovali ili ne, iPhone pametni telefoni su zauzeli čak osam od 10 mesta na listi najprodavanijih telefona na svetu u prethodnoj godini, a jedina druga kompanija čiji uređaji su se našli na ovoj listi jeste Samsung.

Najprodavaniji pametni telefon tokom 2022. godine je iPhone 13, koji zauzima 5% udela ukupne globalne prodaje telefona, odnosno 28% prodaje iPhone uređaja. Ovaj model je bio najprodavaniji na velikim tržištima kao što su Kina, SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska, a bio na prvom mestu prodaje se nalazio svakog meseca do septembra 2022. godine, odnosno do premijere novih telefona.

Ono što je veoma interesantno jeste da su tokom 2022. godine Pro Max modeli prvi put prodati u većem broju jedinica nego Pro verzije, pa su se iPhone 13 Pro Max i 14 Pro Max našli na drugom, odnosno trećem mestu liste, dok su iPhone 13 Pro i 14 Pro na petom, odnosno osmom mestu.

Uprkos tome što je lansiran 2020. godine, iPhone 12 je najstariji uređaj na listi najprodavanijih telefona, a njegova prodaja je ostala izuzetno solidna u SAD, Japanu i Kini, pa je zahvaljujući smanjenju cene nakon lansiranja novijih uređaja uspeo da bude šesti najprodavaniji telefon u 2022. godini. iPhone SE 2022, najjeftiniji i jedan od najkompaktnijih uređaja u ponudi kompanije Apple, našao na devetoj poziciji, dok su priče o slabijoj prodaji iPhone 14 Plus modela potvrđene odsustvom ovog uređaja sa top liste.

Kada su u pitanju telefoni koji nisu iPhone, Samsung Galaxy A13 i Galaxy A03 su jedini uspeli da se probiju na top listu, zauzevši četvrto, odnosno 10. mesto. Ovi telefoni su ujedno i jedini 4G uređaji na listi najprodavanijih telefona u 2022. godini, a južnokorejski gigant je zahvaljujući niskoj ceni uspeo da ih proda u velikom broju u zemljama u razvoju.

Dakle, Apple je apsolutno dominantan na tržištu pametnih telefona, i čini se da konkurencija mora značajno da razmotri svoje poteze u 2023. godini ukoliko želi da se takmiči sa kompanijom iz Kupertina.

Pogledajte Top listu najprodavanijih telefona u 2022. godini:

Tagovi:
Pročitajte još: