Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Toplotna iscrpljenost može da bude fatalna: Prvi znaci deluju prolazno, ne smete da ih ignorišete!

TOPLOTNA ISCRPLJENOST

Znaci toplotne iscepljenosti mogu da deluju prolazno, a zapravo su opasni. Evo kako se manifestuje!

Visoke temperature nas poremete fizički i psihički. Toplotna iscrpljenost je rezultat produženog izlaganja toploti. To je odgovor tela na prekomerni gubitak vode i soli. Ipak, prvi znaci mogu da prevare, pa većina ljudi može da pomisli da će ih lako prevazići. Jedan od njih je umor, a u nastavku saznajte kako još može da se manifestuje.

Šta treba da znate o toplotnoj iscrpljenosti:

-Neotkrivena i nelečena na vreme, toplotna iscrpljenost može pređe u teške kliničke oblike koji mogu da dovedu do toplotnog šoka i smrti.

-Pojavljuje se prevazilaženjem mogućnosti prilagođavanja organizma na temperature koje ostaju povišene nekoliko dana.

-Manifestuje se znacima kao što su izraženi umor, astenija, apatija, pospanost, glavobolja, vrtoglavica, praćeni simptomima kože kao što su prekomerno znojenje, ljuskava koža, pad pritiska pri ustajanju i tahikardija.

-U najvećem riziku od dobijanja toplotne iscrpljenosti su deca i stari, pacijenti sa kardiovaskularnim oboljenjima i gojaznošću, kao i oni koji borave u toplim stanovima na poslednjem spratu ili u automobilima bez klime.

-Posle toplotne iscrpljenosti važno je sniziti telesnu temperaturu: pijenjem hladnih tečnosti (bez alkohola), hladnim tušem ili korišćenjem mokrih peškira i ventilacije (ne nanositi alkohol na kožu), odmorom u hladnom okruženju, sa nogama podignutim iznad nivoa srca. Ako se stanje ne poboljša, pozovite hitnu pomoć.

-Da ne biste došli u ovu situaciju, ne držite otvorene prozore kada je velika vrućina i ne kuvajte u popodnevnim satima. Provetravajte dom u prvim jutarnjim satima, izbegavajte korišćenje aparata koji generišu toplotu. Ako nemate klima uređaj, provedite nekoliko sati svakog dana u hladnim javnim prostorima.

Tagovi:
Pročitajte još: