Torta od pirinča

Torta od pirinca

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 200 g pirinča (najbolje Arborio)
  • prstohvat soli
  • kora 1 limuna
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta
  • 100 g smeđeg šećera
  • šaka sušenog grožđa
  • 2 cela jajeta + 2 žumanca 
  • 2 kašike likera (konjak, rum, amareto)
  • maslac za podmazivanje tepsije
  • prezle za posipanje tepsije i površine torte
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U šerpi na laganoj vatri kuvajte pirinač, mleko, koru limuna, vanilu i prstohvat soli. Zagrejte do blagog ključanja, pa kuvajte dok pirinač ne postane „al dente“, što traje oko 30 minuta. Po završetku, izvadite koru limuna i mahunu vanile.

Suvo grožđe potopite u liker po izboru (možete i u vodu ako izbegavate alkohol), da omekša i upije malo mirisa.

U ohlađeni pirinač dodajte šećer, suvo grožđe sa likerom (ili oceđeno od vode), jaja (cela i žumanca). Sve dobro promešajte da masa bude homogena.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Tepsiju dobro premažite maslacom i pospite prezlama da se torta ne zalepi. Sipajte smesu u pripremljenu tepsiju, pospite odozgo još malo prezli.

Pecite u zagrejanoj rerni 45-50 minuta, dok površina ne postane zlatno smeđa. Da proverite da li je gotova, ubodite čačkalicu u centar torte – ako izađe suva, torta je pečena.

Isključite rernu i ostavite tortu još 5 minuta unutra da se blago prosuši. Zatim je izvadite i ostavite da se potpuno ohladi.

Kada se ohladi, isecite na komade i pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: