Sastojci:
- 1 l mleka
- 200 g pirinča (najbolje Arborio)
- prstohvat soli
- kora 1 limuna
- 1 kašičica vanilin ekstrakta
- 100 g smeđeg šećera
- šaka sušenog grožđa
- 2 cela jajeta + 2 žumanca
- 2 kašike likera (konjak, rum, amareto)
- maslac za podmazivanje tepsije
- prezle za posipanje tepsije i površine torte
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U šerpi na laganoj vatri kuvajte pirinač, mleko, koru limuna, vanilu i prstohvat soli. Zagrejte do blagog ključanja, pa kuvajte dok pirinač ne postane „al dente“, što traje oko 30 minuta. Po završetku, izvadite koru limuna i mahunu vanile.
Suvo grožđe potopite u liker po izboru (možete i u vodu ako izbegavate alkohol), da omekša i upije malo mirisa.
U ohlađeni pirinač dodajte šećer, suvo grožđe sa likerom (ili oceđeno od vode), jaja (cela i žumanca). Sve dobro promešajte da masa bude homogena.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Tepsiju dobro premažite maslacom i pospite prezlama da se torta ne zalepi. Sipajte smesu u pripremljenu tepsiju, pospite odozgo još malo prezli.
Pecite u zagrejanoj rerni 45-50 minuta, dok površina ne postane zlatno smeđa. Da proverite da li je gotova, ubodite čačkalicu u centar torte – ako izađe suva, torta je pečena.
Isključite rernu i ostavite tortu još 5 minuta unutra da se blago prosuši. Zatim je izvadite i ostavite da se potpuno ohladi.
Kada se ohladi, isecite na komade i pospite šećerom u prahu.
Prijatno!





