Tribina Unije žena SNS OO Odžaci “Ohrabri sebe i prijavi nasilje na vreme”

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama , Unija žena SNS OO Odžaci u saradnji sa udruženjem “Pentragon” organizovala je tribinu pod nazivom „Ohrabri sebe i prijavi nasilje na vreme“.
Predsednica unije žena OO Odžaci Gordana Lukić pozdravila je prisutne i istakla važnost ove tribine, apelovala da se nasilje prijavi, da ne smemo biti tolerantni na nešto što nam ugrožava život. Navela je da nasilje nad ženama u okviru porodice i partnerskih odnosa, nije ni privatni ni porodični problem, već da je u pitanju ozbiljan društveni problem, koji može imati negativne posledice i na društvenu zajednicu i na prava pojedinca. Predsednica opštine Latinka Vasiljković pozdravila je prisutne i pozdravila inicijativu Unije žena SNS OO Odžaci za održavanje tribine kojom Unija nastavlja da obeležava Međunarodni dan nasilja nad ženama, i istakla da će svaka rasprava i organizovanje bilo kakvih okupljanja i skupova na temu borbe protiv bilo kakvog nasilja uvek imati njenu podršku i podršku lokalne samouprave, kao i Skupštine opštine Odžaci. Život bez nasilja predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava i borba protiv nasilja nad ženama je moralna obaveza svih nas. Istakla je da se ovim problemom moramo baviti 365 dana u godini, i da je bažno unaprediti aktivnosti na lokalu, s obzirom na to da su jedinice lokalne samouprave ključni faktori neposrednog delovanja u prevenciji i zaštiti, jer nasilje više nije privatna stvar jednog stana ili kuće, država ima odgovornost da zaštiti žrtve nasilja. Nijedna žena na svetu ne zaslužuje i ne sme da bude žrtva nasilja. Samo zajedničkim, sinhronizovanim i proaktivnim radom na ovom polju, i uključivanjem svih relevantnih činioca i institucija na identifikovanju i prepoznavanju nasilja i pravovremenom reagovanju, možemo svoj dosadašnji rad unaprediti i, kao opština, postati primer dobre prakse gde zajedničko angažovanje i unapređenje multisektorske saradnje relevantnih institucija daje dobre rezultate u otklanjanju i rešavanju jednog ovako ozbiljnog problema. Saša Knežević današnji predavač inače inspektor u Policijskoj stanici Odžaci, rekao je da nasilje koje žena proživljava može biti fizičko, seksualno, psihološko ili ekonomsko, a najstrašnije je što vrlo često ostaje skriveno u četiri zida, daleko od očiju javnosti i daleko od nadležnih institucija. Sigunost i bezbednost je prirodna težnja svakog čoveka, ali se za to treba boriti, i da svaka žena ne treba da ćuti, već osnaži sebe i prijavi svaki vid ugrožavanja njene egzistencije i normalnog funkcionisanja. Važno je ohrabriti žrtve da prijavljuju nasilnike i da imaju poverenje u institucije koje su Zakonom o sprečavanju nasilja zadužene da svaka u svom domenu, sprovodi mere u cilju sprečavanja nasilja kako u porodici, tako i u partnerskim odnosima.
Današnja tribina Unije žena „Ohrabri sebe i prijavi nasilje na vreme“ kao poruku je imala i prevazilaženje stereotipa, ekonomnsko osnaživanje žena, odgovornost nasilnika, ali i odgovornost institucija koje, pored najbliže okoline moraju biti prava podrška i to su teme o kojima treba razgovarati svakog dana. Pred nasiljem ne smemo zažmuriti!