Turističke čari u banatskom kutku: U Beloj Crkvi kao u belom svetu

Prva asocijacija na Belu Crkvu moraju biti sedam veličanstvnih jezera, blago ovog krajolika nastalo eksploatacijom šljunka, a danas sedam bisera koje starosedeoci, ali i njihovi gosti obožavaju.

Ako tražite mirne i skrivene plaže, provod i dobru zabavu, ako ste pasionirani pecaroš rešen da uhvati “brkatog dvometraža” o kojem se generacijama pripoveda da se praćaka ovim blagodatnim vodama, ako ste jedriličar koji čezne za vetrom… sve ćete to naći u Beloj crkvi.

Od Beograda udaljena 100 kilometara jugoistočno, u ovom južnobanatskom gradištu rado “grme” i bajkeri koji se tu okupljaju svakog jula.

Ovaj prostor naseljen je još u kamenom dobu pa su svoje tragove ostavili i Tračani, Kelti, Skiti, Dačani, ali su vladali i Rimljani, Sarmati, Goti, Avari, Sloveni, Mađari, Turci i Austrijanci. Oni koji vole da na odmoru nešto i nauče i lutaju kroz vekove, u Beloj crkvi će imati čime da se pozabave. Recimo, Dupljaja je nalazište starog grada gde su pronađena čuvena Dupljajska kolica.

Kapija Beskraja u Staroj Palanci svedoči o smeni kulturne prošlosti od kamenog doba do pomenutih bajkera.

Belocrkvanski karneval ima tradiciju dugu više od 150 godina. Danas je to multidisciplinarna manifestacija koja spaja turizam i privredu, a čitav grad se za nju priprema. Uređuju se fasade, cvetni aranžmani izviru iz svakog kutka, a timovi mažoretkinja iz svih krajeva Srbije defiluju belocrkvanskom glavnom ulicom.

Foto: youtube.com/National Tourism Organisation of Serbia

Preuzeto: republika.rs