U Bačkom Gračacu održan festival narodnog stvaralaštva “Ne zaboravi rode”

Festival narodnog stvaralaštva “Ne zaboravi rode” održan je u subotu, 20. oktobra u Bačkom Gračacu, a ova kulturna manifestacija traje već 13 godina i okuplja čuvare tradicije srpskog naroda.

Organizator, Kulturno-umetničko društvo “Marko Orešković” na čelu sa Mirjanom Mandić, neguje tradiciju naroda Like i nju prezentuje na festivalskoj sceni.

Program su svojim nastupima uveličali gosti: SKC “Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole, muške pevačke grupe “Lička kapa” iz Banatskog Karađorđeva i “Fočaci” iz Vojke, ženske pevačke grupe KUD “Nikola Tesla” iz Bačkog Brestovca i Folklornog ansambla “Splet” iz Novog Sada, kao i samičar Darko Lončar.

Svaki put se pozivu organizatora festivala “Ne zaboravi rode” rado odaziva folklorni ansambl iz Bačke Topole.

– Volimo mnogo da dođemo ovde u Bački Gračac, uvek budemo dočekani lepo, kao pravi iskreni prijatelji. Manifestacija je ovo koja traje i nekako se i mi svojom energijom trudimo da joj pomognemo da traje i dalje. Publika nas uvek lepo pozdravi. Mira Mandić je osoba prema čijem radu imamo veliko poštovanje, Lika i Ličani ne treba da se brinu dok je nje – kaže Slobodanka Rac, umetnički rukovodilac Srpskog kulturnog centra “Vuk Stefanović Karadžić”.

Iza domaćina je još jedna uspešna sezona, kada je reč o gostovanjima i nagradama, a festival “Ne zaboravi rode” je došao kao kruna ovogodišnjeg rada kulturno-umetničkog društva iz Bačkog Gračaca.

Članovi gračačkog ansambla pored igara iz Like podjednako dobro igraju i igre iz Srbije, o čemu je potvrda stigla ove godine na pokrajinskoj smotri u Bačkoj Topoli gde je stariji dečiji sastav osvojio prvo mesto sa igrama iz Niša. Sa najmlađim folklorašima radi koreograf Pavle Tojagić, koji je pravi naslednik Mirjane Mandić.

– Folklor je stvar koja se podvuče pod kožu i ne možete vi to tek tako ostaviti, ali vreme je da polako mlađima prepuštam posao. Pavle je moja uzdanica, dete koje je puno znanja i energije, koje želi da radi u svom selu i to mu treba i omogućiti. Za naše društvo granice ne postoje, sve dok imamo ovakvu omladinu i decu – kaže predsednica Mirjana Mandić.

Zahvaljujući mladima koji vole folklor i u srcu nose ljubav prema rodnom kraju, u Bačkom Gračacu će tradicija nastaviti da živi, uverena je Mandićeva, zadovoljna što je festival i ove godine protekao u dobroj atmosferi i uz kvalitetan program.

Predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković je ove godine bila među gostima festivala narodnog stvaralaštva, a lokalna samouprava je jedan od pokrovitelja.

Na poziv organizatora došli su i predstavnici udruženja Ličana iz Subotice.

– Naše udruženje kroz manifestacije koje organizuje neguje tradiciju i običaje Like, kao i tradiciju Nikole Tesle. Imamo lepu saradnju sa KUD “Marko Orešković” već pet godina i nadamo se da će ona u budućem periodu biti ostvarena i na međunarodnom nivou. Lepo je bilo videti ovako mladu decu koja neguju tradiciju i običaje, da se to ne zaboravi. Hvala domaćinima na pozivu, a oni će kod nas biti već u decembru na jednom lepom festu – istakao je Miloš Borjan, predsednik udruženja “Lika” iz Subotice.

KUD “Marko Orešković” čuva tradiciju naroda Like negujući izvornu igru, pesmu i običaje, ali i sakupljanjem i prezentovanjem nošnje, rukotvorina i starih predmeta. Sve ono što su vredni članovi društva sakupili tokom proteklih godina prikazano je na izložbi “Lika u srcu” koju su mogli da pogledaju posetioci festivala.

Ni ovogodišnja manifestacija u Bačkom Gračacu nije prošla bez tradicionalne ličke hrane – kuvanog kupusa i krompira, base i uštipaka – to je nešto po čemu je festival “Ne zaboravi rode” prepoznatljiv, pored dobro poznatog gostoprimstva domaćina koje ističu svi gosti.

Izvor: Radio Odžaci