U Bačkom Monoštoru održana peta „SFRJ rakijada“

Manifestacija pod nazivom „Sto Fela Rakije Jugoslavije“ održana je po peti put  u Domu kulture u Bačkom Monoštoru. Proizvođači domaće rakije, ali i drugih tradicionalnih proizvoda kao što su med, domaći kolači, iz Srbije i regiona okupili su se  povodom nekadašnjeg praznika Dana Republike SFRJ na manifestaciji čiji je cilj da neguje prijateljstvo, povezuje ljude i nostalgično podseća na doba bratstva i jedinstva, što je privuklo i mnogobrojne posetioce. Po rečima Zdenke Mitić, sekretarke MZ Bački Monoštor, ova manifestacija raste iz godine u godinu:“ Potrebno je bilo dosta mašte i kreativnosti da bi se organizovala jedna ovakva manifestacija, i mislim da smo uspeli u tome, jer evo po peti put organizujemo rakijadu sa ciljem da se ljudi okupe oko tog, nekada važnog datuma, 29. novembra. Povezali smo to sa nečim što je takođe veoma karakteristično za ove naše prostore, a to je svakako rakija, i tako se rodila SFRJ rakijada“, rekla je Mitićeva.

Na SFRJ Rakijadi intonira se himna Jugoslavije, sluša se muzika iz doba SFRJ, a tu je i dress code, koji uključuje titovku i crvenu maramu, a uz to, poznato je da je Rakija piće koje povezuje ljude i vraća bratstvo i jedinstvo.

U okviru programa izveden je skeč „Digitalna rakija“, u goste su došli i predstavnici 4. mini Jugoslavije iz Bačkog Gračaca, a žiri je odlučivao o najboljim „felama“ rakije.

Manifestaciju je posetio i zamenik gradonačelnice Sombora Antonio Ratković, a organizator ove manifestacije bilo je Udruženje građana „Podunav“, pod pokroviteljstvom Grada Sombora.