U Galeriji „Meander“ biće otvorena izložba Zorana Medića

U petak, 29. juna u Galeriji „Meander“ Opštinskog kulturnog centra biće otvorena samostalna izložba slika Apatinca Zorana Medića. Postavka obuhvata 19 slika prvog serijala ovog slikara-amatera sa temom Like i ličkih običaja.

– Na slikama je lički život, prizori iz života, običaji naroda, onoga što je nekada bilo, a danas živi samo u našim sećanjima.

U Lici se radilo teško, u neimaštini, s onim što se imalo i kako se umelo, vekovima unazad istovetno. Takav način rada obezbeđivao je ličkom življu egzistenciju na tom području. Ove slike radim za sve one koji pamte, kojima to znači koliko i meni. Pokušavam da to sećanje ostavim u amanet budućim generacijama. Jer to više niko videti neće. Tamo ima još našeg naroda, ali nedevoljno za okupljanja u prela, i nikada ga više neće biti u onakvoj meri.

A čak i da bude, vremena su se promenila, tehnologija je napredovala, niko se ne vraća unazad i više se neće zemlja obrađivati, ni sir praviti na stari način. Narod se rasuo po svetu. Neke slike pokazuju i šta nam se dešavalo prethodnih decenija. Tako sam na jednoj slici zabeležio stradanje 12 srpskih cura, pobijenih u Bubnju za vreme Drugog svetskog rata, kaže Zoran Medić.

Početak otvaranja izložbe je u 20 časova, a Medić je najavio još neka iznenađenja za posetioce.

Izvor: Radio Dunav