U Gradskom muzeju u Somboru otvorena izložba povećena Mirku Ćeliću

Manifestacija ,,Muzeji za deset” u Gradskom muzeju u Somboru započela je otvaranjem izložbe radova prerano preminulog Dimitrija Mirka Ćelića iz Prigrevice. Izložba nosi naziv ,,Ostavština za budućnost” i okupila je veliki broj posetilaca, kako poštovalaca Ćelićevog rada, tako i njegovih prijatelja i saradnika.

Prema rečima Petera Mrakovića, direktora Muzeja, tokom nedelje će biti nekoliko različitih sadržaja u njihovoj ustanovi, a završiće se tradicionalnom manifestacijom ,,Noć muzeja”.

– Izuzetno mi je žao što nisam imao priliku da upoznam Mirka Ćelića, ali gledajući njegova dela osetio sam duboku naklonost prema njegovoj umetnosti, izjavio je Mraković, te prepustio autorima izložbe, Anđelki Putici i Viktoriji Uzelac, da kažu nešto više o životu i radu Dimitrija Mirka Ćelića.

Anđelka Putica, viši kustos arheolog Gradskog muzeja istakla je da, čim su saznali da će ovogodišnja tema ,,Muzeja za deset” biti ,,Budućnost tradicije”, jedini pravi odgovor bio je prikazati ono što je Ćelić ostavio.

– Kao pravi muzejski radnik, Mirko je sakupljao, evidentirao mnogobrojne spomenike, kao i kulturna dobra, a fotografije prikazane na izložbi samo su deo tog velikog posla koji je uradio. Bio je saradnik na arheološkim istraživanjima, a takođe i vrstan kovač. Neke stvari smo zajedno realizovali, a neke su ostale na idejama. Zato je na meni da nastavim gde smo stali i pokušam da ih realizujem. Metal, glinu, kamen, drvo i zemlju Mirko je oblikovao na raznovrsne načine, a na taj način je oblikovao i sve nas, te ostavio neizbrisiv trag. Kolektiv Gradskog muzeja Sombor mu se neizmerno zahvaljuje za sve ono što je uradio, a mi se zahvaljujemo porodici Ćelić koja nam je omogućila realizaciju ove izložbe, rekla je Putica.

Od Viktorije Uzelac, kustos arheologa Gradskog muzeja u Somboru, saznali smo da je Mirko Ćelić bio veliki prijatelj njihove ustanove, te da je njihova dužnost da njegova porodica zna da imaju nekog ko se stara da Mirkov život i rad ne ostanu zaboravljeni.

– Ostavština za budućnost je izložba koja predstavlja celokupan opus rada Mirka Ćelića, vajarski, freskopis i fotografiju. U prvoj prostoriji se može videti nekoliko Mirkovih fresaka koje su postavljene u manastiru Ostrog, a tu je takođe i prikazan deo njegovih fotografija. U pitanju su crkve iz Like koje je on dokumentovao tokom 2015. godine. Za jednu od svojih fotografija dobio je i međunarodno priznanje u Atini. U drugoj prostoriji su Ćelićeva vajarska dela, u drvetu, bronzi i keramici, a tu mogu da se vide i gusle koje je on jedini izrađivao. Replike mačeva i muzejskog nakita koje je radio za potrebe arheoloških izložbi takođe se nalaze u drugoj prostoriji, dok je u trećoj postavljena kovačka radionica Mile Ćelića, Mirkovog dede. Ova kovačka radionica, koju nam je Ćelić poklonio, deo je stalne postavke našeg Muzeja, a samo za ovu priliku prebačena je da bude deo izložbe ,,Ostavština za budućnost”, rekla je Uzelac.

Izložba Dimitrija Mirka Ćelića ,,Ostavština za budućnost” biće postavljena u Gradskom muzeju u Somboru do 3. juna 2019. godine.