U Odžacima obuka nezaposlenih za krojenje i šivenje

Nacionalna služba za zapošljavanje organizuje obuke u cilju jačanja kompetencija i povećanja konkurentnosti nezaposlenih na tržištu rada.

U Odžacima je u toku obuka petoro polaznika za zanimanje krojača-šivača za koje, kako ističu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, postoji tražnja na lokalnom tržištu rada. Realizator obuke je firma “Pezer Company” koja posluje tri godine i bavi se uslužnim šivenjem za poznate kupce.

Polaznici obuke su lica bez kvalifikacija, koja spadaju u kategoriju teže zapošljivih.

Iboja Stojiljković iz Odžaka je priliku da nauči da kroji i šije dobila u petoj deceniji života.

– Za obuku sam se prijavila iz želje da naučim da šijem prvo za sebe, a kasnije ako budem mogla i da se zaposlim. Naučila sam puno stvari, da pravim ravan šav, a i po završetku obuke imaću još puno da učim – kaže Iboja Stojiljković.

U firmi “Pezer Company” koja po prvi put sprovodi obuku za nezaposlena lica, polaznici će tokom dva i po meseca steći stručna znanja i proći radnu praksu na poslovima krojenja i šivenja.

Vlasnica firme, Ivana Pezerović, ističe da su polaznice obuke vrlo zainteresovane, motivisane i brzo stiču znanja i veštine.

– Kandidati u našoj firmi stiču neophodna znanja i veštine koja su potrebna na tržištu rada, pa samim tim i nama, zbog toga je ova saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje za nas značajna. Imamo priliku da se upoznamo sa polaznicima i da ih zaposlimo posle obuke, što imamo i nameru – istakla je Pezerović.

Obuka za krojenje i šivenje počela je 19. novembra i trajaće do kraja januara naredne godine, kaže Ljiljana Marjanović, organizator obrazovanja odraslih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje Filijala Sombor.

– Obuka traje 240 časova i sastoji se iz teoretsko-praktičnog dela posle koga lica stiču sertifikate o obučenosti za poslove krojača-šivača i sva neophodna znanja i veštine neophodna za obavljanje tih poslova. Odmah po završetku obuke se odvija i radna praksa u trajanju od deset dana po četiri časa, gde polaznici uz nadzor mentora rade poslove krojača i šivača – navodi Marjanovićeva.

Po završetku radne prakse polaznici će dobiti potvrdu da su obavili praksu i, što je najvažnije, mogućnost da se zaposle kod poslodavca kod koga su prošli obuku.

Izvođači obuke za krojenje i šivenje su Mokrogorska škola menadžmenta i Zanatsko obrazovni centar “Adžija” iz Novog Sada, koji su za lokaciju obuke izabrali “Pezer Company” iz Odžaka, a ta kompanija obezbeđuje nastavni kadar odnosno instruktažu, nastavni materijal i prostorije za obuku.

Izvor: Radio Odžaci