U Odžacima počinje sa radom prva škola za trudnice

Prva Školica za trudnice u Odžacima otvorena je u prostorijama Doma zdravlja, a sredstva su obezbeđena u okviru zajedničkog projekta sa kojim su lokalne samouprave Odžaka, Apatina, Sombora i Subotice konkurisale za sufinansiranje mera populacione politike sa ciljem da roditelje ohrabre na proširenje porodice.

Predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković koja je zajedno sa svojim saradnicima danas obišla Dom zdravlja, rekla je da su školice za trudnice važan vid podrške roditeljstvu i istakla da će buduće majke iz opštine Odžaci od sada imati priliku da se uz savete stručnjaka na vreme i pravilno pripreme za materinstvo.

– Na konkursu Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku četiri lokalne samouprave su zajedno dobile sredstva u ukupnom iznosu od 70 miliona dinara. Opštini Odžaci je od toga pripalo 11 miliona, od čega je učešće lokalne samouprave 2,3 miliona dinara. Za otvaranje Školice za trudnice, opremanje Interresorne komisije i ordinacije za preventivu u Dečijem dispanzeru po projektu je izdvojeno 2,1 milion dinara – kazala je Vasiljković i istakla da lokalna samouprava pridaje veliki značaj poboljšanju kvaliteta života i povećanju nataliteta.

Školica za trudnice se nalazi u prostorijama nekadašnjeg Antituberkuloznog dispanzera (ATD), koje su uređene i opremljene potrebnom opremom i nameštajem. Radi se o stalnom programu koji će se ubuduće redovno održavati i biće besplatno na raspolaganju svim trudnicama iz opštine Odžaci.

Doktorka Sanja Dimitrijević, lekar specijalista ginekologije i akušerstva koja je zaposlena u Službi za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Odžaci, pozvala je sve trudnice na prvi informativni sastanak u petak u 16 sati.

– Školica je namenjena da osposobi trudnice da se adekvatno pripreme kako za porođaj, tako prethodno i za trudnoću i koncipirana je tako da osim psihofizičke pripreme budućih majki pruži i prave informacije o nezi novorođenčeta, dojenju i dolasku novorođenčeta kući. Takođe, školica je tu i da omogući savetovanje oko prikupljanja papirologije za prijavu bebe i ostvarivanje prava na finansijsku podršku porodici nakon dolaska bebe na svet – navela je dr Dimitrijević.

Povodom početka rada Školice za trudnice, predsednica opštine je uručila elektronsku i računarsku opremu direktoru Doma zdravlja Stevi Paniću, doktorki Sanji Dimitrijević koja će voditi Školicu za trudnice i doktorki Stanki Protić iz Službe za zdravstvenu zaštitu dece.

U okviru projekta nabavljena su korita za bebe, dečije igračke, strunjače i pilates lopte za Školicu za trudnice, zatim električna ginekološka stolica, kao i savremeni kardiotokograf (CTG), aparat koji Služba za zdravstvenu zaštitu žena do sada nije imala.

Predsednica opštine Latinka Vasiljković se na kraju zahvalila celokupnom timu koji je ovaj projekat uspešno priveo kraju, a u kome su bili ljudi iz Odeljenja za društvene delatnosti, Odeljenja za investicije i javne nabavke i Odeljenja za finansije, zaposleni u Domu zdravlja Odžaci na čelu sa direktorom Panićem, kao i član Opštinskog veća zadužen za zdravstvo.

Izvor: Radio Odžaci