(VIDEO) U punom jeku radovi na izgradnji pravoslavnog hrama u Kljajićevu

Pravoslavni hram u najvećem somborskom selu, odavno je želja lokalnog stanovništva. U skladu sa tim, kako bi omogućili vernicima da svoja prava na crkvene obrede realizuju u jednom pravoslavnom zdanju, Grad Sombor je na inicijativu kako MZ Kljajićevo, tako i svih meštana, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, krajem 2019. godine započeo izgradnju hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

“Prošle godine smo podigli temelje, ove godine cilj nam je da zapravo ovo zdanje dođe pod krov i da u tom smislu se zapravo hram i stavi u funkciju. Tu je potrebno još mnogo posla u smislu opremanja i oslikavanja, ali sve to neće, kako smo i danas čuli, remetiti verski život meštana ovog mesta i moći će da ga koriste onog momenta kada objekat bude stavljen pod krov i kada bude dobio svoje osnovne konture, a sve ostalo naravno dolaziće srazmerno mogućnostima”, kaže gradonačelnica Sombora, Dušanka Golubović i dodaje da prema rečima izvođača, kao i Srpske pravoslavne crkve koja zapravo organizuje ceo posao, završetak radova može se očekivati do kraja juna meseca. Naravno, usled određenih poteškoća u organizaciji posla koje su izazvane epidemijom virusa korona, svakako da je moguće eventualno prolongirati taj rok, iako za tim najverovatnije neće biti potrebe.

Protonamesnik Branislav Spasojev iskazuje veliku zahvalnost Gradu i ističe važnost izgradnje jednog srpskog pravoslavnog zdanja:”Po prvi put se u ovom selu gradi Srpska pravoslavna crkva, što žiteljima ovog sela puno znači jer će imati konačno svoju bogomolju, a što je druga stvar isto jako bitna, da se konačno napravi neka građevina koja će biti srpska”. On takođe naglašava i da će krov ovog hrama biti u plavoj boji, čime će se značajno razlikovati od ostalih verskih objekata, istovremeno poštujući upravo boju koja simbolizuje Presvetu Bogorodicu, kojoj je ovaj hram i posvećen.