U Somboru obeleženo 116 godina postojanja i rada Saveza samostalnih sindikata Srbije

Savez samostalnih sindikata Srbije svečanom akademijom u Somboru obeležio je 116 godina sindikalne borbe za prava radnika. U sredu 24. aprila 2019. godine u Narodnom pozorištu Sombor održana je svečana sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, kojom je obeležen Dan Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Sednici su, osim delegata Veća Saveza samostalnih sindikata iz cele Srbije, prisustvovali i zamenik gradonačelnice Sombora Antonio Ratković, načelnica Gradske uprave grada Sombora Helena Roksandić Musulin, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, predsednik Veća SSSS Ljubisav Orbović, kao i predstavnici udruženja poslodavaca.

Čestitajući sindikalcima njihov dan, Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice Sombora, je istakao da je Sindikat ostao jedinstven u proteklih sto godina i više, te da je kroz različite vidove borbe uspeo da izvrši uticaj na donosioce odluka i zakona kojima se dostigao visok stepen zaštite prava zaposlenih kakva mi danas imamo u Republici Srbiji.

„Danas je vaša organizacija nezamenjivi deo društvenog dijaloga i rešenja koja su utkana u zakone naše države, a sve sa ciljem i namerom da i u ovom važnom segmentu društva budemo članovi evropske porodice naroda“ rekao je Antonio Ratković i dodao: „Grad Sombor je i kao poslodavac pozitivno uvek odgovarao na sve vaše opravdane zahteve zasnovane na zakonu. U ime grada mogu da kažem da ćemo to i u buduće činiti, što kroz formu radnih tela i komisija u kojima predstavnici opštinske organizacije imaju svoje zapaženo mesto, što kroz ljudski odnos i razumevanje i organizacije i svakog pojedinačnog zaposlenog u sistemu lokalne samouprave.“

Državni sekretar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, pozdravljajući prisutne rekao je da se socijalni mir ne može nametnuti, ali se može ostvariti razvojem institucija socijalnog dijaloga.

„Želim da istaknem da će Ministarstvo za rad i dalje, zajedno sa socijalnim partnerima, nastaviti rad na aktivnostima obezbeđenja boljih uslova rada za zaposlene, novih vidova radnog angažovanja, stvaranje uslova za veće zapošljavanje, obezbeđenje socijalnog dijaloga i usklađivanje naših propisa sa propisima Evropske unije u oblasti rada.“

Prisutne je pozdravio i predsednik Saveza samostalnih sindikata Sombor Zoran Purić, kao i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović koji je istakao da Sindikat obeležava 116 godina borbe za prava i dostojanstva radnika.

„Danas, kao i svake godine, mi slavimo prošlost i odajemo počast precima koji su svojom borbom, dostojnom ali teškom, i svojim žrtvama uspeli da se izbore za mnoga prava radnika“ rekao je Orbović u svom obraćanju i ukazao na današnji položaj radnika i segmente na kojima treba raditi kako bi taj položaj bio bolji.

Nakon prigodnog programa na svečanoj sednici uručena su i priznanja koja se istaknutim pojedincima i sindikalnim organizacijama dodeljuju povodom 27. aprila – Dana SSSS.

Izvor. sombor.rs