U tom Somboru počela proslava 271. godišnjice slobodnog kraljevskog grada

Povodom proslave 271. godišnjice od kako je Sombor postao slobodan kraljevski grad juče je u Velikoj skupštinskoj sali zgrade Županije upriličena promocija monografije „U tom Somboru… grad u prizmi stoleća“ autora Milana Stepanovića. Knjiga je objavljena u izdanju Udruženja građana „Norma“ Sombor, Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i Gradskog muzeja Sombor.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je izrazila zadovoljstvo što je proslava Dana grada započela upravo promocijom monografije Milana Stepanovića  podsetivši da je pre četiri godine izmenom kriterijuma za finansiranje različitih projekata i programa u kulturi grad otvorio vrata za izdavanje jednog ovakvog kapitalnog dela, ali i svima koji kulturi prilaze izvan okvira kulturno-umetničkih društava.

„Zahvaljujući, pre svega, životnoj misiji Milana Stepanovića da ovaj grad proučava do najsitnijih detalja, danas imamo delo koje zaokružuje jednu priču. Ono je prepuno fotografija, slika i priča koje na bogat način predstavljaju naš grad, ne toliko stručnim manirom, koliko s ljubavlju i dušom, na ponos svakog Somborca“ istakla je gradonačelnica Dušanka Golubović.

Autor je rekao da je ovo o najobimnija monografija o Somboru, koja je nastala kao plod dvadesetogodišnjeg istraživanja i desetogodišnje pripreme.

„Na neki način, je to i moje životno delo. Inače, ovo je 26. po redu moja knjiga o Somboru. Sadrži priču o gradu koja je pričana između naučnog i publicističkog prilaza, te se nadam da će biti prihvaćena i u široj publici“ istakao je Milan Stepanović i dodao da je knjiga objavljena zahvaljujući pomoći Gradske uprave, jer su sredstva pomoću koje je objavljena dobijena zahvaljujući Konkursu za projekte u kulturi za 2019. godinu.

Promocija monografije „U tom Somboru… grad u prizmi stoleća“, koju  je organizovala Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“, okupila je veliki broj sugrađana.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću