U Udruženju za pomoć MNRO opštine Odžaci otvorena slana soba

U prostorijama Udruženja za pomoć MNRO “Zlatna barka” otvorena je prva slana soba u opštini Odžaci. Slana soba je imitacija prirodne slane pećine sa njenom lekovitom mikro klimom i boravak u njoj pomaže osobama sa zdravstvenim problemima, pre svega respiratornih organa.

Slana soba u Dnevnom boravku “Zlatna barka” će biti na raspolaganju članovima Udruženja za pomoć MNRO, kao i svim drugim građanima opštine Odžaci, kaže sekretar udruženja Milinka Studen.

– Povodom otvaranja slane sobe i uoči Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra, organizovali smo danas jedno druženje i bilo nam je drago da nam gosti dođu. Ono što želim da istaknem je da ćemo slanu sobu otvoriti za sve građane, a o terminima i načinu rada javnost će biti blagovremeno obaveštena. Sarađivaćemo sa Domom zdravlja, sa pedijatrima kada su u pitanju deca i biće nam drago da slanu sobu stavimo na raspolaganje svima koji imaju potrebu za takvom vrstom terapije – istakla je Studen.

Sredstva u iznosu nešto malo manjem od pola miliona dinara koliko je iz budžeta opštine Odžaci izdvojeno za slanu sobu u Udruženju “Zlatna barka”, obezbeđena su iz namenskih transfera Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

– Lokalna samouprava će i u budžetu za narednu godinu opredeliti značajna sredstva za socijalnu zaštitu, pa tako i za funkcionisanje Udruženja za pomoć MNRO. Trudimo se i da svake godine na prigodan način obeležimo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i posebno mi je zadovoljstvo što sam danas ovde u prostorijama “Zlatne barke” sa ovako lepim povodom, kao što je otvaranje slane sobe – izjavila je predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković.

Zajedno sa predsednicom opštine u poseti “Zlatnoj barci” bila je i Snežana Grujičić, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti u Opštinskoj upravi Odžaci, a gosti udruženja bili su i predstavnici Centra za socijalni rad Odžaci, sekretar Saveza udruženja za pomoć MNRO AP Vojvodine Bojana Đuran i jedno odeljenje kuvara iz Tehničke škole Odžaci.

Slana soba je prostorija za haloterapiju koja je sa svih strana obložena prečišćenom solju.

Boravak u slanoj sobi preporučuje se i deci i odraslima, bolesnima radi lečenja, zdravima kao preventivni tretman koji podstiče imuni sistem, naročito respiratornih organa, a dokazan je i njegov antistres efekat.

Zlatna barka dobila vrednu donaciju iz Nemačke

Gost Udruženja za pomoć MNRO danas je bila i Zlatica Vogrinc iz Udruženja Nemaca opštine Odžaci. Povod je bila pomoć u vidu dvoje novih invalidskih kolica koje je za potrebe članova “Zlatne barke” posredstvom Udruženja Nemaca obezbedio Jozef Manc iz Nemačke.

Ovaj podunavski Švaba, nekadašnji stanovnik Odžaka koji je nedavno posetio rodno mesto, prvi put nakon 70 godina od kako je otišao u Nemačku, pored donacije “Zlatnoj barci” obezbedio je i vatrogasno vozilo koje će biti stavljeno na raspolaganje Štabu za vanredne situacije opštine Odžaci.

Lokalna samouprava je, prema rečima predsednice opštine Latinke Vasiljković, platila prevoz invalidskih kolica i vatrogasnog vozila od Nemačke do Odžaka.

Izvor: Radio Odžaci