Učiteljica iz Karavukova među najboljim edukatorima Srbije

Među učiteljima i nastavnicima koji su svojim zalaganjem, radom, trudom, inovativnošću i proaktivnošću zasluženo poneli titulu “Najbolji edukatori Srbije 2016″, nalazi se i učiteljica u OŠ “Bora Stanković” u Karavukovu Tatjana Kovačev.

Od nešto više od 300 pristiglih prijava na konkurs koji je treću godinu zaredom organizovalo Udruženje za podsticanje preduzetništva “Živojin Mišić” iz Beograda, titulu najboljih ponelo je ove godine 16 edukatora.

Među nagrađenima je šest učiteljica, četiri nastavnika osnovnih i šest nastavnika srednjih škola.

Najbolji su i ove godine prošli kroz oštru komisiju Udruženja, prošlogodišnjih edukatora, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Centra za razvoj zaposlenih u obrazovanju (ZUOV), direktora Matematičke gimnazije Srđana Ognjanovića i koordinatorke PISA istraživanja u Srbiji, Dragice Pavlović Babić.

Edukatori su prošli tri kruga selekcije, a ono što se vrednovalo jeste koliko su oni na časovima, u okviru redovne nastave kreativni, drugačiji i inovativni.

Sa druge strane, koliko se dodatno zalažu za razvijanje učenika, odnosno koliko učestvuju u vannastavnim aktivnostima, i koliko su i sami primer svojim đacima.

Svi nagrađeni edukatori će pored ličnog dela nagrade dobiti i po 100.000 dinara za unapređenje svog rada, a novac može biti potrošen na realizaciju raznih projekata sa učenicima ili opremu koja može da unapredi razvoj učenika.

Tatjani Kovačev i drugim najboljim edukatorima Srbije za 2016. nagrade će biti uručene u januaru.

Udruženje “Živojin Mišić” pokrenulo je 2014. godine projekat “Najbolji edukatori Srbije”, sa željom da istakne ugledne primere naše prosvete. Svake godine se bira i nagrađuje između 10 i 20 učitelja, nastavnika i profesora osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola koji su nagrađeni tokom tri godine realizacije ovog projekta se odlikuju inovativnošću, posvećenošću, aktivizmom, spremnošću da uče, da se usavršavaju i prilagođavaju modernim potrebama obrazovanja, da primenjuju nove metode i sredstva u nastavi, da učenike uče kako da primenjuju znanje i tako ih pripremaju za savremene zahteve tržišta rada.

Oni su neretko pokretači pozitivnih promena u svojoj okolini, pioniri napretka i postizanja natprosečnih rezultata i kao takvi slobodno se mogu nazvati i preduzetnicima u svom poslu.

Biografija Tatjane Kovačev

Učiteljica Tatjana Kovačev već 26 godina radi u osnovnoj školi u Karavukovu. Kažu da je brižna, strpljiva, pažljiva i empatična u radu sa decom, asertivna i tolerantna prema kolegama, izuzetno profesionalna i organizovana, inovativna i kreativna, vredna i posvećena učenicima. Ohrabruje ih i trudi se da iz svakog izvuče maksimum. Učiteljica Tatjana je demokratski tip predavača. Učenici imaju prava da pitaju, komentarišu, upućuju kritike i samokritike, dokle god to ne izlazi iz okvira tolerancije. Specifičnost u njenom radu je što svaku nastavnu jedinicu pretvori u istraživački rad.

Koristi razne metode u nastavi, a jedna od njih je i NTC sistem učenja. Primenjuje inovacije u nastavi koristeći savremena sredstva, multimedijalne prezentacije, elektronsko učenje preko Edmondo društvene mreže. Ambiciozna je i svoju ambicioznost prenosi na učenike. Veoma je kreativna i podstiče decu da učestvuju u vannastavnim aktivnostima i na raznim konkursima.

Autor je avanturističko–enigmatskog romana za decu “Igrica lavirint”, autor radne sveske za prvi razred “Čitalica-pisalica”, koja omogućava individualni pristup obradi slova i savladavanja tehnika čitanja i pisanja pri čemu se uvažavaju razlike i prati stepen napredovanja.

Autor je i smotre stvaralaštva učenika osnovnih škola “Pod istim nebom našeg doma” koja se nalazi u kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Organizuje i mnogobrojne vannastavne aktivnosti u školi. Autor je dramskih tekstova i lutkarskih predstava, a njeni tekstovi dva puta su nagrađivani na međunarodnom lutkarskom festivalu FLUOŠ u Novom Sadu.

Dobitnica je nagrada na smotri lutkarstva u Veterniku, nagrade na FLUOŠ-u u Somboru, dobila je nagradu i za lutkarsku predstavu “Veliko srce” sa gestovnim tumačem.

Nagrađena je i za najbolji tekst u kategoriji monodrama za decu “Pavle Janković Šole”, koju organizuju RTV i Zmajeve dečje igre, a ista je proglašena najboljom monodramom na festivalu monodrame 2016.

Učesnik je konferencije “International scientific conference, Knowledge – capital of future” sa radom “Platforma Edmondo u obrazovnom trouglu nastavnik, učenik, roditelj” u Grčkoj 2005.

Izvor: Radio Odžaci