Ugljeni hidrati

Kako bismo stvorili mehaničku energiju potrebnu za rad i druge fizičke aktivnosti potrebni su nam ugljeni hidrati. Oni organizmu obezbeđuju energiju za rad mozga, mišića i centralnog nervnog sistema. Energija koja je potrebna mozgu zavisi od ugljenih hidrata.

Njih unosimo putem različitih vrsta žitarica i proizvoda od žitarica. Hleb je osnovni svakodnevi izvor ugljenih hidrata. Crni hleb je po hranjivim vrednostima puno vredniji od belog, jer sadrži više mineralnih sastojaka, vitamina, posebno vitamina B grupe.

Ugljeni hidrati se dele na proste i složene. Razlika se vidi po brzini varenja. Prosti ugljeni hidrati (beli šećer) imaju prostu hemijsku strukturu, pa se lako i brzo vare. Složeni ugljeni hidrati (povrće, integralne žitarice) zbog složene strukture se sporije vare. Zbog toga organizam brze potroši proste ugljene hidrate, a složeni ugljeni hidrati predstavljaju izvor energije nekoliko sati.

U toku varenja ugljeni hidrati u organizmu prelaze u glukozu, koja pomoću hormona insulina, iz krvi prelazi u ćelije, gde se koristi kao izvor energije. Kod ljudi koji su zdravi, ovaj proces savršeno funkcioniše, ali problem nastaje kod osoba koje boluju od dijabetesa zbog nedostatka insulina.

Piše: Mirjana Đerić