Uključite ih u ishranu: 6 zdravih masnih proizvoda koje treba da konzumirate

Kada želimo smršati, prvo se odričemo masti. Ali ne znaju svi da su masti potrebne telu za pravilno funkcionisanje. Jednostavno morate odabrati zdrave. Pogledajte iznenađujuće proizvode koji sadrže zdravu masnoću, koju vredi, pa čak i treba jesti.

Ovsena kaša

Da li ste znali da ovsena kaša sadrži masti? Ovas sadrži do 7% masti. To je, naravno, zdrava mast, najvrednija i neophodna za pravilno funkcionisanje našeg tela zbog svog hemijskog sastava. Ovas sadrži esencijalne masne kiseline koje telo ne može proizvesti samo.

Ove kiseline sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i igraju veliku ulogu u prevenciji i lečenju ateroskleroze. Prema najnovijim naučnim istraživanjima, oleinska kiselina koja se takođe sadrži u ovsenim proizvodima štiti od raka. 

Avokado

Mnogi ljudi zovu avokado “superhranom” – iako sadrže puno kalorija. Glavni sastojak avokada su masti. Ima ih oko 20-30%. Avokado ima mnogo kalorija, jer oko 221 kcal u 100 grama, međutim, ne treba se odreći jela avokada, jer ima mnoga dragocena svojstva koja unapređuju zdravlje i može čak podržati ljude na dijeti za mršavljenje.

Masti koje sadrži uglavnom su nezasićene masne kiseline koje snižavaju holesterol u krvi, smanjuju rizik od ateroskleroze i poboljšavaju metabolizam. I, šta više, zaista vam pomažu u gubitku kilograma.

Posebni fitonutrijenti sadržani u avokadu pomažu u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju nivoa lošeg holesterola. Pored toga, nezasićene masne kiseline sadrže linolnu i oleinsku kiselinu. Ove kiseline mogu imati blagotvoran uticaj na hidrataciju kože i imuni sistem.

Gorka čokolada

Čokolada sa visokim sadržajem kakaa pomaže u stimulaciji proizvodnje dopamina i serotonina i izvor je zdravih, biljnih mononezasićenih masnih kiselina, uključujući oleinska kiselina. Sadržaj masti u čokoladi je visok – 40 g tamne čokolade sa 85% sadržaja kakaa (od 4 do 7 kockica) je skoro 227 kcal i 12 g zasićenih masti (što je 60% dnevne norme).

Međutim, vredi ga konzumirati u razumnim količinama. Pored zdravih biljnih masti, čokolada sadrži i niz antioksidanata i minerala poput magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, kao i vitamina B.

Jaja

Jedno jaje sadrži oko 10% masti, međutim, u sastavu pogodnom za ljude – udeo zdravih nezasićenih masnih kiselina u odnosu na zasićene masti je 2:1 u jajetu.

Što znači da se ne moramo bojati visokog holesterola – mononezasićene i polinezasićene masne kiseline pomažu u održavanju njegove odgovarajuće koncentracije u krvi i blagotvorno utiču na telo. Nezasićene masne kiseline dodatno pospešuju apsorpciju osnovnih vitamina i minerala u telu.

Semenke bundeve

One su jedan od najboljih izvora omega-3 na biljnoj bazi (ALA). Četvrtina šolje semenki bundeve sadrži gotovo polovinu preporučene dnevne količine magnezijuma, koja između ostalog učestvuje u neometanom funkcionisanju srca utiče na stanje kostiju i zuba, širi krvne sudove, utiče na dobro funkcionisanje creva. Važno – semenke treba jesti sirove.

Orasi

Orasi su jedan od najneverovatnijih prehrambenih proizvoda. Puni su vlakana, hranljivih materija i zdravih masti za srce. Ne sadrže šećer, već samo minimalne količine ugljenih hidrata. Oni spadaju u najzdravije grickalice i neophodni su u svakodnevnoj ishrani.

Odličan su izvor nezasićenih masnih kiselina. Konzumiraju se u umerenim količinama kao grickalice, preporučuje se tokom dijeta za mršavljenje. Dnevna porcija može biti oko 30g ili „šaka“. U pogledu zdravstvenih svojstava orasi nadmašuju sve ostale orašaste plodove.

Sadrže dvostruko više antioksidanata od bilo koje druge orašaste plodove. Oni su takođe i jedini orasi koji sadrže omega-3 masne kiseline. Već 3 oraha pokrivaju dnevnu potražnju za ovim kiselinama.

Nezasićene masti sadržane u orasima, uključujući omega 3 i dodavanje fosfora i magnezijuma, utiču na brzinu prenosa impulsa u mozgu i povećavaju broj veza između neurona. Redovno konzumiranje oraha pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, pa čak i nekih vrsta karcinoma.

Preuzeto: srbijadanas.com