fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ukoliko vam dete ima mučninu na putu ovo su četiri stvari koje će pomoći

Putovanje - dete

Ova vrsta mučnine uzrokovana kretanjem može da se javi kod dece u bilo kom trenutku, bilo da putuju automobilom, autobusom ili avionom. Ako je vaše dete sklono teškim podnošenjem putovanja, najbolje je posavetovati se sa pedijatrom oko lekova koje sme da koristi, a za uobičajene situacije pripazite na ovih nekoliko stvari.

Pazite šta dete jede pre i za vreme putovanja

Neka dete ne putuje praznog želuca jer se mučnine češće javljaju ako dete nije ništa jelo. Obrok pre puta treba biti lagan, a korisni su i češći sitni obroci tokom puta, najbolje keks ili parče hleba i kifle.

Izbegavajte masnu hranu pre puta kao i velike promene uobičajenih obroka. Sokovi i kiselo voće nisu dobar izbor za jelo pre i za vreme puta jer njihova kiselost i slatkoća može nadražiti osetljiv želudac u kretanju. Voda ili nezaslađeni biljni čaj neka budu jedino detetovo piće na putovanju.

Redovno luftirajte automobil prilikom vožnje jer svež vazduh može smanjiti mučninu. Dete motivišite da gleda kroz prozor i to u daljinu. Razgovarajte o planinama, šumama i onome što je pred vama kako bi mu pomogli da se skrene misli na nešto drugo.

Prevelika aktivnost može pojačati mučninu

Dobro je namestiti putovanje u period kad dete obično odmara ili spava. Prevelika aktivnost u automobilu, mogu izazvati ili pojačati mučninu. Ako dete ne može odmarati, razgovarajte i skrenite mu misli sa mučnine. Igrajte igre rečima, rešavajte zagonetke, ali bez pisanja ili mu pričajte priču.

Svakako pripremite dovoljan broj plastičnih vrećica za moguće povraćanje, ako ni jedan od ovih saveta ne upali. Sa sobom uvek imajte i paket vlažnih maramica za čišćenje i presvlaku za dete.

Mlađa deca ponekad ne znaju najaviti da će povraćati, ali se krenu držati za grlo, kašljati ili sasvim preblede. Kada dete povrati u automobilu, zaustavite se, očistite koliko možete i ne osvrćite se previše na to što se dogodilo kako se dete ne bi osećalo krivo. Provetrite automobil, malo odmorite i krenite dalje.

Tagovi:
Pročitajte još: