Ukrajinska kompanija “Energye” ulaže u Apatinu 60 miliona evra

U dvodnevnoj poseti Apatinu je boravila privredna delegacija iz Ukrajine na čelu sa Svetlanom Savčuk, generalnim direktorom kompanije Energija.

Cilj posete Apatinu je zainteresovanost ukrajinske kompanije da na ovom području koje za njih pruža najbolje uslove izgrade fabriku koja bi u startu uposlila 300 radnika, a kasnijim razvojem bi taj broj bio udvostručen.

Radi se o izgradnji fabrike za proizvodnju pilića, čija bi godišnja proizvodnja bila 7 miliona brojlera, ili 12 miliona tona gotovog proizvoda za koje su već ugovoreni kupci, a roba bi se plasirala na svetsko tržište, od kojeg bi Kina bila jedan od najvećih uvoznika.

Predsednik opštine Apatin Milan Škrbićsa svojim stručnim timom saradnika je gošći iz Ukrajine predstavio moguće lokacije u apatinskoj opštini za izgradnju fabrike. Blizina buduće luke, kvalitet vode i pogodnosti koje nudi opština Apatin i za koje je rečeno da su najbolje od svih mogućih lokacija u drugim sredinama, ostavili su poseban utisak na ukrajinskog investitora. Po njenim rečima ova poznata svetska kompanija bi imala i sopstvenu proizvodnju hrane što bi dodatno povećalo uposlenost kapaciteta. Za naredne dane se očekuje dolazak ukrajinskih inženjera koji bi uradili pripremu projekta, a sama izgradnja fabrike bi bila gotova za najdalje godinu dana.

Investicija je vredna 60 miliona evra, a u drugoj fazi bi posao našlo oko 800 stanovnika opštine Apatin – navodi se u dopisu.