fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ulje od avokada

Avokado, voćka puna visokokvalitetnih biljnih masti i drugih nutrijenata, odavno je na vrhu prioriteta mnogih ljubitelja zdrave ishrane. Ulje avokada je manje poznato, ali ne manje dobro.

Ulje avokada se dobija ceđenjem mesa ove voćke, a ne koštice. Po nutritivnim kvalitetima može se u svakom pogledu porediti sa maslinovim uljem, ali ima jednu značajnu prednost. Dok je tačka dimljenja maslinovog ulja oko 190oC, ulje avokada ima neobično visoku tačku dimljenja od 260oC, što ga čini izuzetno pogodnim za termičku obradu namirnica. 

Ulje avokada je neutralnog ukusa, mada neki ocenjuju da ima blago orašast ukus ili ukus putera. Izuzetno je bogato zdravim mastima, i to tri vrste:

Zasićene masti – Nekad su smatrane lošima, ali su savremena istraživanja pokazala da to uopšte nije tačno, pogotovo kad se radi o zasićenim mastima biljnog porekla. 
Polinezasićene masti – Polinezasićene masti izuzetno su zdrave za kardiovaskularni sistem. Kašika avokado ulja sadrži čak 2 g polinezasićenih masti.
Mononezasićene masti – One pomažu da se poveća nivo HDL, ili dobrog holesterola u organizmu. Kašika avokado ulja sadrži 10 g mononezasićenih masti, što ga čini jednim od najzdravijih.

Zdravstvene koristi od ulja avokada:
– Dobro je za zdravlje očiju; 
– Može da ublaži simptome artritisa;
– Može da spreči  oboljenja desni, pogotovo ona povezana sa upalama;
– U nekim sluljčajevima ulje avokada može da deluje antiupalno na upaljenu kožu, ekceme i psorijazu, ali najpre treba namazati veoma malu površinu kože da bi se isprobalo kakva će tačno biti reakcija.

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: