Ultramaraton Baja Sombor

U nedelju prvog decembra održala se međunarodna manifestacija Ultramaraton Baja Sombor koji predstavlja jednu od aktivnosti u okviru projekta  „Razvoj ekoturističkih destinacija u prekograničnom regionu Baja – Sombor razvojem tematskih zelenih puteva i turističke ponude“.

Start ultramaratona je bio na gradskom trgu u Baji, Republika Mađarska odakle su trkači krenuli na put dugačak 48 kilometara ka Somboru i to kroz naseljena mesta Vaškut, Gara, pa su u Republiku Srbiju prešli preko graničnog prelaza Rastina, nakon čega su nastavili da trče ka Gakovu i dalje prema Somboru, trčeći pored salašarskog naselja Nenadić, pa ka Gakovačkom putu i Vojvođanskoj ulici gde su na kraju utrčali na ulicu Kralja Petra Prvog gde je bio i cilj ove međunarodne trke.

Prvi trkač i pobednik ovog ultramaratona bio je Daniel Bečkei iz Bačke Topole, koji je ovu razdaljinu pretrčao za 3 sata 26 minuta i 50 sekundi. Drugi je bio Aleksandar Radukin iz Novog Sada a treći Veljko Popović iz Kule.

Kod dama najbrža je bila Tijana Kabić iz ARK Somaraton koja je stazu dugu 48 km pretrčala za 4 sata i 35 sekundi.

Maratonce je na cilju dočekala i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović koja je ovom prilikom izjavila da je ova trka rezultat prekogranične saradnje „Zeleni put“

„Ovaj projekat predstavlja afirmaciju različitih načina rekreativnog bavljenja sportom od kajaka gde smo osnovali Kajak centar, preko biciklizma, izgradnjom brojnih odmorišta i biciklističkih ruta do konačno ovog maratona kao rezultata jedne bratske saradnje dva grada Sombora i Baje“

Što se tiče obeležavanja „Međunarodnog dana borbe protiv HIVa gradonačelnica je istakla da se Sombor  uvek trudi da u stvarima koje se afirmišu bude prvi.

„Tako je i kada je u pitanju borba protiv HIVa, te je grad dao inicijativu za potpisivanje „Pariske deklaracije“ kao lokalna samouprava prvi na Balkanu. Očekujemo da to doprinese daljoj afirmaciji borbe protiv ove bolesti i da u tom smislu naši građani budu među prvima i najzaštićeniji, sprovođenjem mera i politika koje nakon potpisivanja ove deklaracije i sledi.“

Za ultramaraton Baja Sombor prijavilo se 150 trkača iz Srbije, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pored ultramaratonske trke od 48 kilometara trkači su razdaljinu između dva bratska grada prešli i u štafetama do dva i tri člana.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću