Upala – ključni uzrok bolesti?

Rezultati kliničkog testiranja novog antiupalnog leka otkrili su veoma zanimljivu činjenicu – da je smanjenje upala istovremeno smanjilo rizik od srčanih oboljenja, ali i od raka pluća. To nas vraća ideji da u osnovi mnogih ozbiljnih bolesti leže dugotrajne upale niskog intenziteta.

Upala je supštinski element reakcije imunog sistema i prirodni mehanizam organizma kojom se dovode imune ćelije, hormoni i nutrijenti na oštećeno mesto kako bi se zacelila neka povreda, odbranilo od spoljašnjih napadača (kao što su bakterije i virusi), i popravilo oštećeno tkivo. Upala doprinosi da se rane i povrede ne inficiraju. Karakteriše je crvenilo, povišena temperatura, otok, bol i određena ukočenost tkiva. Postoje dve vrste upala: akutna i hronična. Kad upala traje nekoliko dana, naziva se akutnom. Međutim, ako upala potraje mesecima ili godinama, onda se naziva hroničnom. Hronična upala znači da su ćelije tela izložene neprekidnom napadu.  Ona se javlja kao reakcija na neželjene supstance u organizmu, kao što su npr. toksini iz cigareta, ili preveliki broj masnih ćelija. Organizam koji je pod stalnom upalom stari brže i lakše oboleva. A u nekim slučajevima, imuni sistem greškom napada zdrave ćelije izazivajući štetne upalne reakcije. U novije vreme se i u zvaničnoj medicini provlači stav da hronične upale leže u korenu opasnih bolesti, kao što su srčana oboljenja, rak, neurodegenerativne bolesti (Alchajmer) i oboljenja creva. Međutim, dosad nisu sistematski sprovođena ciljana istraživanja koja bi direktno uzročno-posledično povezala upale i opasne savremene bolesti.

Najnovije kliničko ispitivanje koje bi se moglo smatrati direktnim dokazom ove veze sprovedeno je nedavno, na oko 10.000 pacijenata koji su doživeli srčani udar. Njima je davan novi antinflamatorni lek koji je proizveo Novartis. Utvrđene su dve stvari: prvo, kod pacijenata je smanjen rizik od novih srčanih napada i moždanih udara. A iznenađujući sporedni efekat je bio da je taj lek takođe značajno smanjio i njihov rizik od raka pluća!

Za one koji su upoznati sa tradicionalnom medicinom to svakako nije iznenađenje, zato što i tradicionalna kineska medicina i ajurveda i dugi stari medicinski sistemi ukazuju da je upala u osnovi mnogih bolesti. Srčane bolesti su izazvane hroničnom upalom arterija, artritis nastaje usled upale zglobova, Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest izaziva upala mozga, a bolesti creva, depresiju u hronični umor izaziva upala crevnog trakta (naravno, govori se o dugotrajnim upalama niskog intenziteta). Kad imamo ovo u vidu, ne treba da se čudimo što je klinički utvrđeno da je jedan novi antiinflamatorni lek smanjio rizik od srčanih oboljenja, čak i raka.

Međutim, ne moramo obavezno pribeći farmaceutskim lekovima da bismo smanjili hronične upale. Jednostavna prirodna sredstva i metodi mogu da suzbiju upale koje tinjaju u našem organizmu i omoguće mu da oporavi sva tkiva i organe.

Da počnemo od prirodnih sredstava sa jakim antiinflamatornim dejstvom: kurkuma, đumbir, zeleni čaj (posebno mača, vrsta zelenog čaja), ekstrakt maslinovog lista, karanfilić, ljute papričice, biber, resveratrol (grožđe), ruzmarin, cimet i brojna druga prirodna sredstva. 
Sledeća stvar je da se iz ishrane izbace namirnice koje doprinose nastanku upala – a to su pre svega rafinisani šećer i rafinisana biljna ulja.
kad izbacimo izazivače upala, u ishranu treba uvesti namirnice koje smanjuju upale, a to su sveže organsko voće i povrće, klice, integralne žitarice, mahunarke, semenke i zdrava ulja koja sadrže antiinflamatorne masne kiseline, kao što su npr. kokosovo ulje ili konopljlino ulje.
Sledeći ključ za smanjenje upala je smanjenje stresa. Stres dovodi do neravnoteže crevne flore, koja sa svoje strane može dovesti do upala. Takođe, stres podiže nivo hormona kortizola koji napreže imuni sistem, što može dovesti do nastanka hroničnih upala. Protiv stresa se možete boriti redovnim fizičkim vežbanjem, kvalitetnim snom, vežbama disanja, tai či-jem, jogom, meditacijom i sličnim metodima.

Preuzeto: Zdravahrana.com