Upoznavanje različitih kultura: 10 najpopularnijih pića širom sveta

Predstavljamo vam top 10 gradova širom sveta, kao i tradicionalna pića po kojima su prepoznatljivi.

Kada istražujemo nove turističke destinacije, najvažnije nam je da posetimo sve atrakcije i znamenitosti i naučimo što više o njihovom kulturno-istorijskom bogatstvu.

Međutim, kulturu jednog naroda ćete upoznati i kroz njihovu nacionalnu kuhinju, kao i kroz pića po kojima su određeni gradovi prepoznatljivi.

Predstavljamo vam 10 gradova širom sveta i tradicionalna pića po kojima su oni poznati:

1. KRAFT KOKTELI U VAŠINGTONU

Vašington prolazi kroz renesansu pogotovo kad su u pitanju kraft kokteli.

Ako se nađete u Vašingtonu, posetite Columbia Room koji posetiocima služi stare domaće koktele koji se služe u vintidž staklenim čašama što će vas na kratko vratiti u eru prohibicije u Americi.

2. SAKE U TOKIJU

Ne postoji bolji grad na svetu za isprobavanje ovog pića od Tokija. Japanci imaju snažnu i dugu tradiciju u pravljenu pića od fermentisanog pirinča. Sake ima bogatu kulturnu pozadinu ispijanja iz ochoko, tradicionalne keramičke šolje.

3. TRADICIONALNO BAVARSKO PIVO U MINHENU

Ovaj nemački grad je poznat širom sveta po Oktoberfestu, tradicionalnom festivalu koji se održava već 184 godine i slavi pivo i nemačku kulturu. Međutim, Minhen možete da posetite u bilo koje doba godina i da uživate u pivu.

Hofbrojhaus je osnovan 1589. godine i predstavlja jednu od najpoznatijih pivskih hala u Minhenu koja se preporučuje svim turistima.

4. IDEALNI CIDER U NELSONU

Nelson na Novom Zelandu je raj za sve ljubitelje cidera, a čak je i dom prvog cider festivala na Novom Zelandu kada se skupe ljudi iz celog sveta da budu deo tog slavlja i veličanja ovog pića.

5. VINO U BUENOS AIRESU

Argentina se smatra jednim od najvećih i najboljih svetskih proizvođača i izvoznika vina, a naravno da je Buenos Aires kao glavni i najveći grad zemlje centar svega. U poznatom Gran Bar Danzon ćete moći da izaberete čašu vina među 300 ponuđenih vina u karti pića, a možete i da upitate eksperte za savet i preporuku.

6. VISKI U DABLINU

Iako vam Škotska verovatno prva padne na pamet kad je viski u pitanju, Irska doživljava pravi procvat kulture viskija pogotovo u gradovima poput Dablina, koji slave irsko nasleđe tako da je ovaj grad prava meka za sve ljubitelje viskija.

7. TEKILA U MEKSIKU

Meksiko Siti je poznat po takosu i naravno tekili, popularnoj reposado koja se pravi od 100 procenata agave. Više od 90 godina, u Salon Tenampa dolaze turisti i lokalno stanovništvo iz celog sveta da slušaju marijače i ispijaju tekilu, koja se po pravilu brzo ispija, ali se u njoj dugo uživa.

8. MARTINI U LONDONU

Džejms Bond je definitivno martini učinio svetski popularnim pićem, ali London zapravo ima dugu istoriju ovog pića.

U Londonu postoje kafići koji još od 1740-ih godina privlače ljubitelje martinija, a svoja znanja možete da proverite i proširite i na Džinstitutu.

9. VODKA U SANKT PETERBURGU

Iako u Sankt Peterburgu možete da nađete kafiće najrazličitijeg tipa, postoji i širok opus barova u kojima možete da uživate u iskustvu ispijanja originalne ruske vodke. Nemojte da propustite da probate i koktel s vodkom, koji podrazumeva kombinaciju brusnica, soka od jabuke, vodku, liker od jagode i pelinkovac.

10. PRVI KOKTEL U NJU ORLEANSU

Veruje se da je u Nju Orleansu napravljen prvi američki koktel Sazerac. Antoan Pejšo je 1838. godine upotrebio brendi i pelinkovac i napravio ukusni koktel, a danas postoje i varijacije ovog koktela koje uključuju kombinaciju džina, vina, brendija od kruške i pelinkovac.

Preuzeto: nationalgeographic.rs