UPOZORAVAJU: Windows ima nove greške

Opet problemi…

Danas je Microsoft upozorio milijarde Windows korisnika da hakeri aktivno koriste dve kritične zero-day ranjivosti što bi moglo omogućiti potpunu kontrolu nad ciljanim računarima. Prema bezbednosnim savetima, ranjivosti se eksploatišu u „ograničenim ciljanim napadima“, a svi podržani Windows operativni sistemi mogu biti izloženi riziku.

Microsoft logo

Foto: Profimedia/ilustracija

Ranjivosti povezane s Adobe-om

Ranjivosti postoje u biblioteci Windows Adobe Type Manager, koja aplikacijama omogućava upravljanje i prikazivanje fontova dostupnih iz Adobe Systems. Napadači mogu da iskoriste ranjivosti tako što će navesti svoje mete na zamku da otvore zaraženi dokument ili ga pogledaju u Windows preview panelu.

Microsoft i dalje radi na rešavanju ranjivosti, a najraniji datum kada se očekuje zakrpa je verovatno 14. april. Microsoft obično objavljuje bezbednosne ispravke tokom Update Tuesday, odnosno drugog utorka u mesecu. U međuvremenu, postoji nekoliko stvari koje korisnici mogu da urade, uključujući onemogućavanje preview panela i panela sa detaljima u programu Windows Explorer. 

Preuzeto: Srbija Danas