Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Urinarna infekcija kod male dece se teško prepoznaje

Bol

Naučite da prepoznate simptome urinarne infekcije kod dece, i reagujte na vreme jer nelečena infekcija može da ostavi posledice.

Urinarne infekcije kod dece su veoma česte, ali obično nisu ozbiljne i lako se mogu izlečiti pravom terapijom. Međutim, ako se ne leče na vreme, mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput problema sa bubrezima koji mogu da budu opasni po život.

Ponekad simptomi zbunjuju roditelje jer mogu biti nejasni, a mala deca ne znaju da pokažu kako se osećaju. Postoje opšti znaci koji mogu da pokažu da dete ima urinarnu infekciju, pa zapamtite ih i ukoliko primetite, odvedite dete što pre lekaru koji će verovatno tražiti uzorak urina i nakon rezultata prepisati adekvatnu terapiju.

Simptomi urinarne infekcije:

-Povišena temperatura.
-Povraćanje.
-Umor.
-Nedostatak energije.
-Razdražljivost.
-Slab apetit.
-Bol ili osećaj žarenja prilikom mokrenja.
-Česta potreba za mokrenjem.
-Namerno zadržavanje mokraće.
-Promene u uobičajenim toaletnim navikama, poput mokrenja u krevet.
-Bol u stomaku ili donjem delu leđa.
-Urin neugodnog mirisa.
-Krv u urinu.

Većina urinarnih infekcija kod dece nestaju u roku od 24 do 48 sati nakon uvođenja odgovarajuće antibiotske terapije, i neće uzrokovati dugoročne probleme.

Međutim, bebe mlađe od tri meseca i deca sa težim simptomima obično se primaju u bolnicu na nekoliko dana kako bi antibiotsku terapiju primili kroz infuziju, što donosi brže dejstvo.

Tagovi:
Pročitajte još: