Uručeni ugovori za izradu planskih dokumenata javne i razvojne politike

Juče je u Pokrajinskoj vladi, svečanom uručenju ugovora za sufinansiranje projekata ″Izrada Analize implementacije postojećih strateških dokumenata opštine Odžaci sa rokom važenja do 2020″, prisustvovala i predsednica opštine Odžaci mr Latinka Vasiljković.
Pokrajinska vlada je podržala ukupno četrnaest gradova i opština u Vojvodini, te je za sufinansiranje projekata iz pokrajinskog budžeta izdvojeno ukupno 9,3 miliona dinara.
Ugovore su korisnicima sredstava uručili potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.
Kako je potpredsednik Milićević istakao, opštine će sredstva iskoristiti za izradu planskih dokumenata kojima se definišu javne i razvojne politike u njihovim lokalnim sredinama. Tu se pre svega misli na analizu rezultata po postojećim planskim dokumentima koji su važeći do 2020. godine, ali i na adekvatnu pripremu za izradu planova razvoja na lokalnom nivou za period od 2021. do 2027.
Sekretar Bjelić je naglasio da svi gradovi i opštine na teritoriji Srbije moraju imati usvojene planove razvoja do 1.1. 2021. godine. Ti planovi će se odnositi na period od 2021. do 2027. godine, i u skladu su sa vremenskim okvirima definisanim u Evropskoj uniji.
On je naveo da će Pokrajinska vlada u sledećoj godini sa 45 miliona dinara sufinansirati izradu novih planskih dokumenata, odnosno planova razvoja u svih 45 gradova i opština u Vojvodini, u skladu sa novim Zakonom o planskom sistemu, po jasno definisanoj metodologiji.
Treću godinu zaredom Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu dodeljuje sredstva za modernizaciju lokalnih samouprava, i do sada je za tu namenu opredeljeno blizu 26 miliona dinara.
Na ovogodišnjem konkursu podržani su projekti pored opštine Odžaci i projekti Sečnja, Srbobrana, Bača, Sremskih Karlovaca, Pančeva, Kule, Šida, Nove Crnje, Iriga, Žitišta, Kikinde, Sremske Mitrovice, Opova.