Uskoro delovi za automobil od nejestivih biljaka? – Poljski istraživači pokrenuli projekat Biomotive

Prema brojnim naučnim studijama, industrija automobila veliki je krivac za povećanje emisija ugljen dioksida (CO2). Naime, u procesu proizvodnje novog automobila ispusti se više tog gasa sa efektom staklene bašte u atmosferu, nego u vožnji tokom njegovog čitavog životnog veka.

Istraživači Selena grupe iz Poljske ubeđeni su da bi se u autoindustriji uveliko moglo smanjiti ispuštanje CO2 u atmosferu, kada bi se umesto plastike koristili prirodni materijali, odnosno bioplastika, zbog čega su pokrenuli projekt Biomotive, za koji su od EU “povukli” 15 mil EUR, prenosi portal SeeBiz.

Kako se navodi, osnovna ideja je da se korišćenjem biljnih izvora, tačnije onog bilja koje se ne koristi u prehrani, izrađuju komandne ploče, delovi interijera i druge komponente automobila, za koje se obično koristi plastika.

Selena je zbog toga razvila tehnologiju koja koristi hemijske spojeve u biljkama za sintetizovanje polimera u laboratoriju i želi da je prenese na industrijski nivo, konkretno u proizvodnju automobila.

Njihova bioplastika se može zagrevati, ubacivati u kalupe ili 3D štampu kao bilo koja konvencionalna plastika.

Do kraja ove godine Selena će pokrenuti malu demonstracijsku fabriku u kojoj će proizvoditi razne komponente automobila, a jedan od ciljeva je da ti procesi budu ekonomski isplativi, jer su dosad bili preskupi za industrijsku primenu.

Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com

Preuzeto: eKapija