Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Uskoro izrada Atlasa energetske efikasnosti za 80 javnih objekata u Vojvodini

Memorandum o razumevanju u vezi sa realizacijom projekta Energetska efikasnost javnih zgrada u Vojvodini danas su u Novom Sadu potpisali potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i predstavnica Evropske banke za obnovu i razvoj Zuzana Hargitaj.

Sporazum se odnosi na izradu Atlas energetske efikasnosti za 80 javnih objekata u Vojvodini, a u prvoj fazi vrednost sporazuma je 100.000 EUR.

– Taj atlas treba da nam pokaže put i način kako da javne objekte učinimo efikasnijim, smanjimo troškove njihove eksploatacije, kako da korisnicima tih objekata učinimo boravak komfornijim, kako da savladamo prepreke koje nam izazivaju klimatske promene – rekao je Milićević.

Kaže da su tokom sastanka otvorene i druge važne teme, poput onih koje se odnose na načine i modele finansiranja implementacije analize, koja će biti urađena na pilot projektu ovih 80 objekata.

– Podsetiću da na teritoriji Vojvodine postoji 3.000 takvih javnih objekata, o kojima se staraju Republika, Pokrajina i lokalne samouprave. Proširili smo teme i na to na koji način ćemo produbiti saradnju Pokrajinske vlade i Evropske banke za obnovu i razvoj u budućnosti, kao i o kanalskoj mreži, vodoprivredi i stavljanju u funkciju navodnjavanja i sve ono što se može valorizovati kroz poljoprivrednu proizvodnju – rekao je Milićević.

Predstavnica Evropske banke za obnovu i razvoj Zuzana Hargitaj potvrdila je da će ta banka proširiti saradnju sa Pokrajinskom vladom, pogotovo u oblasti navodnjavanja u Vojvodini:

– Energetska bezbednost borba protiv klimatskih promena počivaju na energetskoj efikasnosti. Radićemo na razvijanju mera energetske efikasnosti koje će uticati na bolji kvalitet života ljudi, a to će uticati i na razvoj novih poslovnih prilika i aktivnosti kroz investiranje u energetsku efikasnost.

Foto: Ilustracija

Izvor: eKapija

Tagovi:
Pročitajte još: