UŠUŠKANA U STAROM GRADSKOM JEZGRU SOMBORA, zgrada Narodnog pozorišta poseduje jednu RETKOST

Ovo verovatno niste znali!

Zgrada Narodnog pozorišta u Somboru je podignuta 1882. godine i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Osnivanjem Akcionarskog društva za izgradnju pozorišta 1877. godine i donošenjem odluke 1879. godine o raspisivanju konkursa za izradu plana, zgrada je podignuta po projektu Adolfa Vajte.

Smeštena u starom gradskom jezgru, svojim skladnim i odmerenim linijama u duhu klasicizma predstavlja jedno od najreprezentativnijih pozorišta na području Vojvodine.

Krajem sedamdesetih godina 20. veka izvršena je dogradnja, rekonstrukcija i adaptacija, kada je dodavanjem drugog krila objekat dobio simetričan izgled, sasvim u skladu duha vremena u kome je nastao.

Fasadi iz ulice Koste Trifkovića sa monumentalnim pročeljem i dva krila, poseban akcenat daje ispad u vidu trema u prizemlju sa balkonom na spratu i klasicistički koncipiran fronton sa toskanskim i jonskim pilastrima i timpanonom.

Bogato obrađen enterijer u baroknom stilu, sa slikanom i štuko dekoracijom, rađen po uzoru na bečka i peštanska pozorišta jedan je od retkih pozorišnih prostora koji je do danas sačuvan u autentičnom obliku.

Konzervatorski radovi su izvođeni 1977. i 1981 do 1982. godine.

Preuzeto: Srbija Danas