Usvojena ostavka predsednika opštine Dušana Marijana

Skupština opštine Odžaci usvojila je na danas održanoj 49. sednici ostavku predsednika opštine Dušana Marijana. Usvajanjem ostavke predsednika opštine prestale su i funkcije njegovom zameniku i članovima Opštinskog veća, a svi oni će nastaviti da vrše neodložne poslove do izbora novog predsednika opštine, zamenika i članova Veća.

Dušan Marijan je ostavku podneo 23. januara kako bi omogućio da u opštini Odžaci budu održani lokalni izbori istovremeno sa predsedničkim izborima u Srbiji.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Skupština opštine ima rok od mesec dana od dana podnošenja ostavke da izabere novog predsednika opštine.

U suprotnom sledi raspuštanje lokalnog parlamenta, uvođenje privremene uprave u opštinu i raspisivanje novih izbora, što je i izvestan scenario budući da je i predsednik SO Odžaci Goran Đaković zaključujući 49. sednicu rekao da je to bilo najverovatnije poslednje zasedanje lokalnog parlamenta u ovom sazivu i zahvalio se odbornicima na saradnji.

Odbornici su danas većinom glasova usvojili i odluku kojoj je predviđena zabrana javnog okupljanja ispred objekata zdravstvenih ustanova, osnovnih i srednjih škola, kao i objekata od strateškog i posebnog značaja za odbranu i bezbednost Republike Srbije na teritoriji opštine Odžaci.

Pored toga, okupljanje nije dozvoljeno ni na mestima na kojima se održavanje okupljanja krše ljudska i manjinska prava i slobode drugih, ugrožava moral ili na mestima koja su zatvorena za javnost.

Snežana Grujičić iz Ratkova imenovana je za predsednika Izborne komisije opštine Odžaci u stalnom sastavu, na predlog odborničke grupe Srpske napredne stranke. Gordana Lukić iz Odžaka je istom odlukom razrešena dužnosti predsednika, a Olivera Pustinjaković iz Odžaka imenovana za člana Izborne komisije, umesto Stojana Nikolića iz Odžaka, takođe na predlog Srpske napredne stranke.

Lokalni parlament je doneo odluku o pristupanju opštine Odžaci u članstvo Stalne konferencije gradova i opština Srbije (SKGO), i to nakon što je ista ova Skupština pre nešto više od dve godine odlučila da odžačka lokalna samouprava istupi iz tog saveza gradova i opština Srbije. Opština Odžaci je, inače, bila član SKGO od 2011. do kraja 2014. godine.

Na današnjoj sednici usvojena je i odluka o stavljanju van snage odluke o otvaranju budžetskog Fonda za populacionu politiku opštine Odžaci, a Skupština je dala i saglasnost na programe i planove rada za 2017. godinu Centra za socijalni rad Odžaci, Sportsko poslovnog centra Odžaci i Crvenog krsta Odžaci.

Bojana Dakić imenovana je za člana Školskog odbora OŠ “Miroslav Antić” Odžaci iz redova roditelja, umesto Višnje Nikolić koja je razrešena te dužnosti.