fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Usvojena Strategija održivih stambenih rešenja za stanovnike romskog naselja nadomak Bogojeva

Davnih sedamdesetih godina prošlog veka, naselje nadomak Bogojeva, jedno od devet naseljenih mesta opštine Odžaci, nazvano je „novim“. Danas, 4,5 decenije od izgradnje, ni „Novo naselje“ ni njegovi stanovnici više ga ne zovu novim. Istini za volju, ono nikad nije ni bilo novo, uvek je bilo staro i neuslovno za život. Kao i u vreme kad je građeno, i dan – danas u njemu nema vodovodne i kanalizacione mreže, niti telefonskih priključaka. Električne energije ima, ali one koja „ne trpi“ prevelika opterećenja. Uslovi za koje se kaže da su nedostojni življenja u 21. veku.

Ne čudi zbog toga što je prioritetan zadatak Kancelarije za Rome u opštini Odžaci od njenog osnivanja bilo pronalaženje mogućnosti da se obezbedi „krov nad glavom“ za 34 romske porodice iz naselja nadomak Bogojeva.

Prvi korak u tom pravcu načinjen je početkom oktobra meseca tekuće godine. Naime, tada je na sednici Opštinskog veća opštine Odžaci usvojena Strategija održivih stambenih rešenja za stanovnike ,,Novog naselja“ u Bogojevu. Ohrabren „zelenim svetlom“ koje je Opštinsko veće dalo Strategiji, koordinator romske kancelarije pri opštini Odžaci, Andrija Đurić optimista je kad je reč o iseljavanju neuslovnog romskog naselja, uz napomenu da je nazahvalno govoriti o rokovima izmeštanja romskih porodica iz „Novog naselja“ ali ukoliko sve bude išlo kako treba i bude odobren projekat raseljavanja na koji smo konkurisali kod EU, realno je da se to desi  za dve i po do tri godine – navodi se u dopisu objavljenom na sajtu opštine Odžaci.

Tagovi:
Pročitajte još: