fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Uzbudljivo istraživanje otkrilo sasvim novo čulo dodira koje potvrđuje da smo osetljiviji nego što mislimo

kosa

Nova studija otkriva dosad nepoznat način na koji možemo da osetimo lagane dodire: direktno kroz folikul kose. Ranije se smatralo da samo nervni završeci na koži i oko folikula dlake mogu da prenesu osećaj dodira.

Tim koji stoji iza studije objavljene u magazinu Science Advances, predvođen istraživačima s Imperijal koledža u Londonu u Velikoj Britaniji, koristio je proces sekvenciranja RNK da bi otkrio da ćelije u delu folikula dlake, zvanom spoljašnji omotač korena, imaju veći procenat receptora osetljivih na dodir od ekvivalentne ćelije u koži. Odatle su istraživači proizveli laboratorijske kulture ćelija folikula ljudske kose zajedno sa senzornim nervima.

Kada su ćelije folikula dlake mehanički stimulisane, aktivirali su se i senzorni nervi pored njih, što pokazuje da je dodir registrovan.

Štaviše, eksperimenti su otkrili da ORS ćelije oslobađaju neurotransmitere serotonin i histamin kroz sitne vrećice zvane vezikule, kao način signalizacije okolnim ćelijama.

“To je uzbudljivo otkriće jer otvara mnogo pitanja o ovim ćelijama: zašto one imaju ovu ulogu i šta još možemo naučiti od njih o tome kako naša koža doživljava dodir?”, kaže neuroinženjer Parasto Hašemi s Imperijal koledža u Londonu.

“Naš rad otkriva potpuno novu ulogu ćelija kože u oslobađanju histamina, s potencijalnim primenama za istraživanje ekcema”, zaključuje bioinženjerka Kler Higins s londonskog koledža.

Tagovi:
Pročitajte još: