Vanredna kontrola ribarskog područja “Gornje Podunavlje”

Ribočuvarska služba javnog preduzeća “Vojvodinašume” organizovala je vanrednu kontrolu ribarskog područja “Gornje Podunavlje”, jer su ujedinjeni ribolovci Srbije apelovali na veliki izlov soma na Dunavu kod Bogojeva i Apatina.

Upecati ribu nije samo veština ribolovaca, već zavisi i od toga ima li u vodi na kojoj se peca ribe. A ribe je sve manje kažu pecaroši u Bačkom Monoštoru. Bez obzira što je njihovo selo okruženo vodama i što je deo ribolovačkih terena u Specijalnom rezervatu Gornje Podunavlje. Da li je som ugrožena vrsta ili ne mišljenja pecaroša su podeljena, ali se pecaroši slažu da su problem sonari.

“Сонар га открије, нарочито у ово јесење време као и прошле јесени и ове је почело. Сними га са сонаром и модерно пецање џиговање. То је масакр сомова”, казао је Стипан Форгић, некадашњи професионални рибар.

“Требало је да се ради од пролећа. Систематски да се обилази свако подручје, да се мењају ритмови контроле. Да буде систем изненађења, а не они када дођу сви то већ знају раније и сколоне се. Останемо само ми који имамо дозволе”, изјавио је Жељко Вукелић, председник УСР “Шаран” Бачки Моноштор.

Да ће бити великих ефеката најављених котрола пре свега излова сома Ђура Ранг искусни пецарош не верује превише. Каже нема довољно рибочувара, али проблем је и привредни риболов, јер се дозволе издају само на годину дана.

“Њему је циљ да ове године извуче што више рибе. Нема контроле ни што се тиче величине. Пише то у закону, али тога се нико не придржава. Видимо и сами по рибарницама. Смуђеви од 200 грама, сомићи. Све испод мере. Два или три рибочувара да чувају воду од мађарске границе до Богојева? То је несхватљиво”, рекао је Ђура Ранг, дугогодишњи пецарош.

“Чуварске службе ја ове године нисам видео на води. Имамо обијање чамаца, мрежарење, крађу рибе. Јављамо, али они не изађу, тако да све што се спречи је од нас пецароша”, казао је Вукелић.

У “Војводинашумама”, предузећу које управља водама од Бездана најавлују појачане котроле, пре свега излова сома и у наредном периоду, те контроле биће појачане од почетка децембра и то на местима на којима риба зимује.

Preuzeto: rtv.rs