Velibor Milojičić, predsednik opštine Kula: Zaposlićemo do kraja godine još 500 radnika!

U novoj industrijskoj zoni u Kuli već radi 150 radnika, do kraja godine biće otvorena još dva pogona u kojima će posao dobiti još 500 ljudi, kaže u intervjuu Informeru Velibor Milojičić, predsednik kulske opštine.
Milojičić dodaje da je smanjenje broja nezaposlenih glavni zadatak lokalne samouprave.

– Prethodnih godina postavili smo cilj – da opremimo industrijsku zonu i stvorimo uslove za dolazak investitora. Tako je uređena nova industrijska zona u kojoj već posluje pogon „Seveplanta“ sa 150 zaposlenih. Do kraja oktobra očekujemo otvaranje pogona „Kalcedonije“ i zapošljavanje oko 300 radnika, kao i otvaranje kompanije „Euroin“, gde će posao dobiti 200 ljudi. U kontaktu smo i sa drugim kompanijama. Doći će, dakle, do smanjenja broja nezaposlenih, što će direktno uticati na poboljšanje kvaliteta života građana.

Šta biste posebno izdvojili – događaje, investicije, uspehe – koji su obeležili ovu godinu?

– Veliki broj infrastrukturnih projekata biće priveden kraju. Očekujemo završetak izgradnje kanalizacione mreže i potisnog voda u Crvenki i Kuli, čime će sve otpadne vode biti transportovane u centralni prečistač u Vrbasu. Tako će se steći uslovi za čišćenje Velikog bačkog kanala. Završena je i izgradnja novog Doma zdravlja, očekujem da će do kraja septembra početi s radom i biti na usluzi građanima, završena je i nova sportska hala u Sivcu. Pred nama je otvaranje tendera za izgradnju Sportsko-rekreativnog centra.

Je li opština Kula samostalno izvela ove projekte?

– Naravno da nije. Ove kapitalne projekte ne bismo uspeli da završimo kako bez republičke, tako i bez pomoći Pokrajine. Koliko je značajno to što imamo podršku vlasti najbolje pokazuje činjenica da smo samo za ova tri projekta – Dom zdravlja, kanalizacija i bazen – dobili oko 500 miliona dinara.

Kula je nekad bila simbol razvoja, može li da vrati stari sjaj?

– Prva asocijacija kada kažemo Kula vraća nas u sedamdesete godina prošlog veka kada je privreda bila razvijena. Uspešno su poslovale mnoge fabrike, „Istra“, „Sloboda“, zatim kožara, šećerana i fabrika biskvita „Jafa“, kao i poljoprivredni kombinati. Nažalost, devedesetih godina došlo je do totalnog urušavanja privrede. Ipak, najveći kvalitet opštine su ljudi. Ponosni smo što je Kula multietnička sredina poznata po skladnom životu bez nacionalnih incidenata, a u privrednom smislu najveće naše bogatstvo je 44.000 hektara najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta.

Šta biste izdvojili kao najvažniji posao u budućnosti?

– Očekujemo dalji razvoj poljoprivrede, kao i smanjenje nezaposlenosti. Cilj je da stvorimo uslove da mladi više ne odlaze iz Kule. Da bismo to ostvarili neophodno je ispuniti dva preduslova – kvalitetna radna mesta i kvalitetan društveni život.

Festivali privlače turiste

– Opština Kula je poznata i po gostoprimstvu i velikom broju manifestacija u svim naseljenim mestima. Imamo Slatke dane u Crvenki, Festival amaterskih pozorišta u Kuli, Trku prijateljstva, tradicionalni Festival rusinske kulture „Crvena ruža“, Međunarodni festival pesnika za decu „Bulka“, Festival akustične muzike u Sivcu „Famus“. Dani tradicije i Festival krsturske paprike ove godine zabeležili su veliku posećenost, a bili su organizovani u saradnji sa opštinom Kaloča iz Mađarske i sufinansirani od EU – kaže Milojičić.

Izvor: Informer i kula.rs