Velika posećenost i ukusni proizvodi od bundeve

Ovogodišnja manifestija „Dan bundeve“ je privukla brojne posetioce koji su uživali u proizvodima od bundeve i tradicionalnim vojvođanskim jelima i domaćem vinu, a u okviru takmičarskog dela programa nagrađeni su najbolji kulinari koji su spremili proizvode od bundeve.

Dvadeset pet ekipa je imalo zadatak da kao obavezan sastojak u jelu upotrebe bundevu, a Ivana Stevović iz Kule, vlasnica „Slatke radionice“ iz Kule je, prema oceni stručnog žirija, spremila najukusniji proizvod od bundeve odnosno mafin. Drugo mesto za praline od bundeve sa prelivom od čokolade je pripalo predškolskoj ustanovi „Bambi“ Kula odnosno Eko timu, koji je predvodila vaspistačica Kosa Popović, dok je treće mesto pripalo udruženju „Organic Life“ koja je spremila domaću krem tortu od bundeve.

Na štandovima su bili izložene bundevine semenke, bundevino ulje, razni kolači, pite i torte od bundeve, kao i kiflice, mafini, hleb, pekmez i palačinke od bundeve, koji su se prodavali po simboličnim cenama. Manifestacija „Dan bundeve“ je okupila i mališane iz „Eko tima“ vrtića Bambi, koji su prodavali povrće koje su sami uzgajali, a svoje kulinarske veštine su predstavili učenici Srednje škole iz Crvenke, Ekonomsko trgovinske škole iz Kule, kao i kuvari Motela Rodić.

Prema rečima Erike Proroković, predsednice Udruženja žena „Eko Kula“, manifestacija je po prvi put bila na otvorenom prostoru, a velika posećenost i zadovoljstvo na licima posetioca je najbolji pokazatelj da je manifestacija bila uspešna. – Nastojimo da podignemo svest o zdravom načinu života, od najmlađih do najstarijih, da kada deca ili stariji uzmu parče hleba, umoče u bundevino ulje, sa listom bosiljka ili nekog drugog začina, znaju da su uneli zdravlje u organizam. Način na koji smo uspeli da organizujemo život u našim porodicama, želimo da podelimo sa drugima – kaže Erika Proroković.

– Udruženje žena „Eko Kula“ i Turistička organizacija opštine Kula su se potrudili da takmičenje lokalnog karaktera preraste u manifestaciju na kojoj je učestvovalo oko 30 izlagača, ali i mališani iz vrtića, srednjoškolci i ugostitelji – kaže Vladimir Stanković, direktor Turističke organizacije. On je rekao da će Turistička organizacija i ubuduće podržavati ovakve manifestacije koje promovišu zdrav način života i doprinose boljoj turističkoj ponudi Opštine. Organizator manifestacije je Udruženje „Eko Kula“, uz podršku Turističke organizacije opštine Kula, a za dobru atmosferu se potrudila muzička grupa „Zamalo vidre“.

izvor: kula.rs