Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

VELIKA TEMPERATURNA RAZLIKA U KRATKOM INTERVALU Poznati meteorolog otkrio kakav će biti septembar, spremite se za ozbiljnu promenu vremena

Za vikend jako i naglo otopljenje, toplotni udar, a u ponedeljak naglo i jako zahlađenje.

Do vikenda ostaje sunčano i prijatno toplo vreme uz maksimume od 25 do 30 stepeni Celzijusa i prijatne noći.

Za vikend sledi retko naglo i vrlo jako otopljenje koje će maksimume sa tih prijatnih letnjih vrednosti podići u zonu izuzetno visokih i ekstremno visokih vrednosti koje će uglavnom biti između 33 i 35, a vrlo često posebno nad istokom Hrvatske, severoistokom BiH i severom Srbije mogu dostizati i oko 38 stepeni Celzijusa i to u hladu, piše meteorolog Marko Čubrilo.

Da je ovako jak topao talas došao ranije u toku leta maksimumi bi sigurno išli i preko 40, ovako ipak sunce je niže na horizontu, dan je kraći te je toplotni kapacitet atmosfere niži nego pre nekoliko nedelja.

Svakako to će biti dva jako teška dana uz tople noći koje će nad velikim delom regiona imati minimume oko 4 stepena Celzijusa.

Otopljenje će biti praćeno južnim vetrom i jugom duž Jadrana.

Hladan front verovatno krajnji zapad i severozapad regiona zahvata u noći ka ponedeljku, a ostali deo regiona u ponedeljak donoseći naoblačenje, kišu, grmljavinu, lokalne nepogode, olujni severozapadni vetar, jako i naglo zahlađenje.

Prognoza za 7 dana

Koliko će zahlađenje biti jako pokazuje i projektovan maksimum na oba modela koji sugeriše da bi u ponedeljak iza fronta temperatura uglavnom bila od 12 do 17 stepeni Celizijusa, piše meteorolog.

Detalji oko te promene će se znati tek za vikend, ali će ona svakako biti nagla i veoma jaka.

Početak septembra donosi vrlo sveže noći i minimume i ispod 10 stepeni Celzijusa u kotlinama planina regiona, dok se oko 3. septembra očekuje novo pogoršanje sa kišom i pljuskovima.

Sumirano, do vikenda prijatno leto, zatim kratak, ali izuzetno jak toplotni udar nakon čega sledi izuzetno naglo i jako zahlađenje.

Vreme danas

U Srbiji danas pretežno sunčano i toplo. Duvaće umeren do pojačan severoistočni vetar, krajem dana u slabljenju. Minimalna temperatura od 13 do 17°C, maksimalna dnevna od 28 do 32°C.

U Beogradu danas pretežno sunčano i toplo. Duvaće umeren do pojačan severoistočni vetar, krajem dana u slabljenju. Minimalna temperatura 17°C, maksimalna dnevna 29°C.

U Srbiji u petak sunčano i toplo. Maksimalna temperatura od 30 do 33°C. Za vikend sunčano i tropski toplo, uz pojačane južne vetrove, naročito u nedelju, kada će u košavskom području i na planinama duvati jak južni vetar. Maksimalna temperatura u subotu u većini predela biće oko 35°C, a u nedelju od 34 do 37°C. U nedelju krajem dana i tokom noći na severu Srbije lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Početkom sledeće sedmice osetno svežije, a u ponedeljak uz jače naoblačenje i uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, a temperatura će biti u padu i za više od 10 stepeni. Biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.

U Beogradu u petak sunčano i toplo. Maksimalna temperatura do 32°C. Za vikend sunčano i tropski toplo, uz pojačane južne vetrove, naročito u nedelju, kada će duvati jak južni vetar. Maksimalna temperatura biće oko 35°C. U nedelju tokom večeri i noći lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Početkom sledeće sedmice osetno svežije, a u ponedeljak uz jače naoblačenje i uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, a temperatura će biti u padu i za više od 10 stepeni. Biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i bilnim pljuskovima.

Preuzeto: alo.rs

Tagovi:
Pročitajte još: