VELIKE OLAKŠICE ZA GRAĐANE! Evo koliko će nas ovog leta koštati POZIV SA MORA

Cene rominga u regionu biće znatno snižene od 1. jula, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Lajić najavio je da će minut razgovora za odlazne pozive biti za više od 60 odsto jeftiniji. Ljajić je objasnio da će cena SMS-a biti snižena sa devet na četiri dinara, što je jeftinije za više od 50 odsto, a prenos podataka po megabajtu biće smanjen sa 30 na četiri dinara.

Ministar je istakao i da će regionalni sporazum o romingu stupiti na snagu 1. jula, a da će u prvoj fazi minut razgovora za odlazne pozive biti snižen sa oko 28 na oko 11 dinara.

Ono što je najvažnije za prvu fazu je da će za sve korisnike biti smanjene cene i razgovora i SMS-a i prenosa podataka. Treba napomenuti da su ovo prosečne cene sniženja i tu će biti izvesnih razlika, ali za sada govorimo o proseku koji će važiti za većinu korisnika – rekao je Ljajić.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić navodi da je pred početak letnje sezone odlična vest za građane stupanje na snagu sporazuma o snižavanju cene rominga na zapadnom Balkanu. Potpisnice su Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija, a dogovoreno je da se sporazum sprovodi i na čitavoj teritoriji KiM.

Matićka objašnjava da su pomenuta sniženja značajna i da će sporazum važiti za sve zemlje, a da je jedina razlika u paketima koji korisnici sada imaju.

Ljajić je podsetio da će se sporazum odvijati u tri faze. Druga faza počinje od 1. januara, a treća od 1. jula 2020. godine. U trećoj fazi se potpuno ukidaju troškovi rominga u regionu što znači da će se usluge plaćati pod istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.

Izvor: SrbijaDanas