VELIKO BRAVO! Srpski hirurzi obavili najsloženiju operaciju aorte: Pacijentkinji spasili život!

U Kliničkom centru Srbije urađena je jedna od najsloženijih intervencija u vaskularnoj hirurgiji. Tim hirurga, anesteziologa i svih drugih koji moraju da učestvuju u jednoj od najrizičnijih intervencija u vaskularnoj hirurgiji, operacijom je pacijentkinji spasao život.

Operativno lečenje aneurizme torakoabdominalne aorte obavlja se u samo šest centara u Evropi. Među njima je Klinika za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Osam dana posle intervencije, lekari mogu da kažu da sve ide kako treba, i da kroz osmeh objašnjavaju koliko je situacija bila ozbiljna. Znala je to i Slađana, ali bilo je ili operacija, ili da čeka da aneurizma pukne. Nada se da će uskoro kući, gde je čeka troje dece.

– Dobro je, imam malo bolove, glas se malo promenio, nadam se da će da se vrati, ali, nisam se nadala da ću ovako brzo da se oporavim – kaže 38-godišnja Slađana Ivanović.

Nikola Ilić sa Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju KCS objašnjava da je specifično to što iz aneurizme izlaze svi važni krvni sudovi koji hrane i kičmenu moždinu, creva, jetru, bubrege, pankreas.

pixabay.com

Foto: Ilustracija

– Zbog toga se ove procedure izvode i uz upotrebu vantelesne cirkulacije, zato što je važno da ove organe prezerviramo dok prekinemo dotok krvi kroz glavni krvni sud – objašnjava Ilić.

U medicinskim udžbenicima, i doktorskim radovima piše da je ova intervencija jedna od najrizičnijih jer se otvara i grudni koš i stomak.

– Primenjuje se spoljna cirkulacija, to je dodatno za nas posao, da se sve obezbedi kako treba sve i adekvatan i pritisak, da sve obezedi za hirurški rad, a da se ne osete promene pritiska – napominje anesteziolog Biljana Barišić.

Profesor Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju, objašnjava da takve operacije nekada traju i do deset sati, prenosi RTS.

– Nakon otvaranja se primenjuje mašina za vantelesni krvotok, privremeno se iz funkcije isključi levo plućno krilo i nakon toga se veštačkim krvnim sudom zameni sve što je bolesno pa u njega ugrađuju arterije koje ishranjuju kičmenu moždinu, jetru, slezinu, bubrege, creva – objašnjava profesor Davidović.

Dodaje da u operacijama učestvuje dobro obučeni multidisciplinarni tim.

pixabay.com

Foto: Ilustracija

– Tim čine vrlo iskusni anestiolozi, hirurzi, radiolozi, transfuziolozi i vrlo iskusne medicinske sestre jer kada se proces završi u operacionoj sali to je samo prvi korak i počinje jedan složen postoperativni oporavak koji traje po pet, šest dana – objašnjava Davidović.

Dodaje da ovaj poremećaj najčešće pogađa pacijente između 30 i 40 godina.

– Bolovi u grudima, leđima, promuklost, hroničan kašalj mogu da ukažu da neko ima aneurizmu torakoabdominalne aorte – objašnjava Davidović.

Dodaje da se operativni zahvati ove vrste osim pacijentima iz Srbije izvode i kod pacijenata iz Crne Gore i Hrvatske.

A Slađana bi u narednih nekoliko dana trebalo da bude otpuštena na kućni oporavak.

Na kontrolu će dolaziti jednom mesečno, a potom na godinu dana.

Preuzeto: republika.rs