fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Verovanja: Detelina s četiri lista donosi sreću, a šta vas čeka ako pronađete onu s 5 i 7 listova?

detelina
Verovanje kaže da sreću donosi ona detelina koju slučajno pronađete, a ne koju namerno tražite.

Međutim, mnogi zapravo ne znaju šta se krije iza simbola deteline s četiri lista.

Ovo verovanje potiče još od Kelta koji su smatrali da detelina s četiri lista ima magičnu moć zaštite, sposobnost da odagna zlo i nesreću.

Iako se smatra da su deteline sa četiri lista veoma retke i da se teško pronalaze, postoji mišljenje da takve deteline rastu 1:10.000.

Studija koju su sproveli švajcarski naučnici pogledala je 5.7 miliona detelina i otkrila da je verovatnoća pronalaženja jedne deteline sa četiri lista veoma mala. Možda vam je manje poznato verovanje da i deteline sa ostalim brojem listića mogu doneti sreću, ali i nesreću.

Srećne su one s 4, 6, 8 i 9 listova. Što je više listova, to je više sreće. Narodno verovanje kaže da nesreću donose deteline s 5 i 7 listova.

Više sreće donese ona detelina koju slučajno nađete, nego one koje namerno tražite. Kad pronađete srećnu detelinu, trebalo bi da je otkinete noktima ili zubima, i da je stavite u svilenu maramicu i nosite uz srce, a o njoj nikome da ne pričate. Srećna detelina sa devet listova je veoma retka, a nosi se uz sebe i noću i danju.

Preuzeto: objektiv.rs

Foto: Shutterstock

Tagovi:
Pročitajte još: