Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Vesić: Srbija i Mađarska se povezuju najmodernijim, brzim prugama

Vesić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je, zajedno sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Jožefom Mađarom, posetio izložbu „Luksuzno putovanje od Budimpešte do Beograda: zajednička istorija mađarskih i srpskih železnica“.

Tom prilikom, ministar je podsetio na 140 dugu istoriju između srpskih i mađarskih železnica koju su obeležili saradnja i razvoj dve zemlje koje se, kako je istakao, železnički povezuju i danas, ali najmodernijim, brzim prugama, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Mislim da je ovo prava godina za ovakvu izložbu zato što ćemo upravo ove godine, 20. avgusta, proslaviti tačno 140 godina kako je prvi voz krenuo putem između Beograda i Budimpešte“, rekao je Vesić.

Naveo je da to bio dvorski voz kojim se vozio kralj Milan koji je, kako je rekao, na neki način obeležio ulazak Srbije u Evropu i moderno doba kada je te, 1884. godine, sa svojom svitom krenuo na put prema Budimpešti.

„Tada počinje naša 140 duga istorija srpskih i mađarskih železnica koja je istorija saradnje i razvoja obe države. Mi smo te godine otvorili prugu prema Nišu i tada je Beograd postao čvorište prema Evropi, kroz Budimpeštu i prema Istanbulu i na taj način smo pokazali koliko su železnice bile važne za razvoj Srbije“, rekao je Vesić.

Naveo je da se sada, 140 godina kasnije, srpske i mađarske železnice ponovo povezuju, ali ovoga puta najmodernijim, brzim prugama.

S tim u vezi, ministar je rekao da ćemo krajem novembra, početkom decembra ove godine pustiti u saobraćaj naš deo brze pruge do Subotice, a kada naši mađarski prijatelji završe svoj deo pruge do 2026. godine imaćemo brzi voz od Beograda do Budimpešte.

Vesić je istakao da će putovanje vozom između ta dva grada trajati manje od tri sata.

To će, kako je naglasio, još više učvrstiti saradnju Srbije i Mađarske i još više povezati naša dva naroda, povezati Beograd i Budimpeštu, a naravno usput Novi Sad, Suboticu i sve druge gradove i pokazati kako mogu dobro da sarađuju dve zemlje koje su susedi i koje se zajednički bore da u ovim teškim vremenima opstanu i zaštite svoje nacionalne interese.

Tagovi:
Pročitajte još: