fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Veštačka inteligencija postaje supersila u poljoprivredi: Ko se ovoga lati, neće morati nikad da se brine za zdravlje biljaka!

Dron

Veštačka inteligencija (AI) sve više postaje nezaobilazan faktor u različitim granama industrije, a sada se pokazuje i kao snažan saveznik poljoprivrednicima.

Uz pomoć veštačke inteligencije, poljoprivrednici mogu da dobiju precizne informacije o zdravlju svojih useva i prinosima, čime se postiže velika ušteda novca i vremena.

Jedna od najznačajnijih prednosti upotrebe veštačke inteligencije u poljoprivredi jeste sposobnost procene zdravlja biljaka iz vazduha.

Ovaj proces se sprovodi pomoću snimaka koje generišu posebne kamere koje su zakačene za dronove.

Međutim, ove kamere su skupe, pa su farmeri uglavnom prisiljeni da koriste standardne RGB kamere.

Ipak, studija koju su izradili državni univerziteti u SAD-u pokazala je da se i standardne RGB kamere mogu koristiti za procenu zdravlja biljaka sa visokom preciznošću, korišćenjem algoritama veštačke inteligencije.

Procena zdravlja useva na osnovu boja

Ovi algoritmi mogu da prepoznaju boje i teksture biljaka i da na osnovu toga procene zdravlje useva.

Na ovaj način, poljoprivrednici mogu da prate zdravlje svojih biljaka i da na vreme reaguju ukoliko primete neke promene.

Osim toga, veštačka inteligencija se može koristiti i za optimizaciju navodnjavanja i đubrenja useva.

Na primer, korišćenjem senzora i algoritama, može se utvrditi optimalan nivo vlažnosti zemljišta i količina đubriva koja je potrebna za svaki deo parcele.

Ovo omogućava poljoprivrednicima da smanje troškove i da istovremeno povećaju prinos.

Takođe, veštačka inteligencija se može koristiti i za predviđanje vremenskih uslova i širenje bolesti koje mogu uticati na useve.

Primera radi, algoritmi mogu analizirati podatke o temperaturi, vlažnosti vazduha i drugim faktorima kako bi predvideli potencijalne probleme.

Ovo omogućava poljoprivrednicima da preduzmu odgovarajuće mere kako bi zaštitili svoje useve i smanjili štete.

Ona ima veliki potencijal da transformiše poljoprivredu. Uz pomoć ove tehnologije, poljoprivrednici mogu da dobiju precizne informacije o svojim usevima i da optimizuju svoje procese, što može dovesti do većih prinosa i manjih troškova.

Tagovi:
Pročitajte još: