Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Videli smo budućnost bežičnog punjenja

Punjenje

Tokom posete IFA 2023 sajmu, posetili smo štand Wireless konzorcijuma, udruženja zaduženog za standardizaciju bežičnog punjenja, na kojem smo imali priliku da vidimo budućnost prenosa električne energije bez kabla.

Većina telefona koji se danas mogu kupiti na tržištu, a koji podržavaju bežično punjenje, takođe podržavaju Qi standard koji postoji već 14 godina i koji je trenutno na svojoj 1.3 iteraciji. Međutim, vreme je da ga zameni nešto bolje, a to je potpuno novi standard – Qi2.

U pitanju je rešenje koje se u velikoj meri ugledalo na Apple i njegove MagSafe punjače, zbog čega je najveća inovacija novog standarda u tome da će punjači imati magnete koji će savršeno pozicionirati pametne telefone i učiniti punjenje što efikasnijim. Verovali ili ne, gigant iz Kupertina je direktno sarađivao sa drugim članovima konzorcijuma kako bi se stvorila standardizovana tehnologija koja se zove Magnetic Power Profile.

Nažalost, oni koji očekuju drastično veće brzine će biti razočarani, jer Qi2, iako donosi brže punjenje snagom od 15 W, to je i dalje daleko od šampiona ove tehnologije. Ipak, u pitanju je tek prva iteracija tehnologije, te se očekuje da s vremenom snaga punjenja raste.

Iz Wireless konzorcijuma su nam rekli da su završni testovi u toku, a da će Qi2 standard biti spreman već krajem ove godine, kao i nekoliko prvih uređaja i punjača. Ne znamo koji će to modeli telefona biti, ali na štandu ove organizacije smo mogli da vidimo prve punjače koji će podržavati novu tehnologiju.

U pitanju su uređaji kompanija Belkin, infineon i Scosche. Nažalost, imena ovih prototipa se još uvek drže u tajnosti, ali tokom demonstracije smo se uverili da su u potpunosti funkcionalni, čak i sa uređajima koji ne podržavaju novi standard. Kompanija Scosche nam je rekla da svoj Qi2 punjač planira da izbaci na tržište do kraja godine, što znači da će kupci pomenutih telefona na raspolaganju od starta imati gedžete koji mogu da odgovore zahtevima budućnosti bežičnog punjenja.

Tagovi:
Pročitajte još: