fbpx
9°C
Clear sky

(VIDEO) Aleksandra Šćekić: Žene aktivnije u traženju posla

Aleksandra Scekic

Istražujući temu podrške i osnaživanja žena u zapošljavanju i samozapošljavanju na teritoriji opštine Apatin, nakon priloga o podršci ženskom preduzetništvu (tekst možete preuzeti OVDE), donosimo vam novu priču, koja se tiče upravo ove teme.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje saznajemo da na osnovu analize tržišta rada, kao i individualnih razgovora sa klijentima, prave svoje godišnje planove, za koje su najviše zainteresovane žene.

“Ono što je primetno jeste da žene više prihvataju i učestvuju na našim obukama. Sve naše obuke su zapravo zamišljene tako da budu podrška u osnaživanju i traženju posla našim licima koja se nalaze na evidenciji”, kaže Aleksandra Šćekić iz NSZ-a, filijala Apatin.

Iz ove ustanove, kao obuke za koje ima najviše interesovanja, izdvajaju dvodnevnu obuku ,,Put do uspešnog preduzetika’’, radionicu za aktivno traženje posla, te motivaciono aktivacionu obuku. Takođe, izdvaja se i ,,Klub za traženje posla’’ koji je namenjen nezaposlenim licima koja intenzivnije traže posao i koji traje jednu ili više sedmica, dok je radionica za prevladavanje stresa namenjena licima koja iznenada ostanu bez posla i koju organizuje psiholog Službe.

Pored navedenog, Nacionalna služba za zapošljavanje svake godine organizuje i obuke za dokvalifikaciju, odnosno prekvalifikaciju, a najposećenije su među ženama u Apatinu bile obuke za gerontodomaćice, poslovne sekretare, vođenje poslovnih knjiga i slično.

“Ono što još mogu da naglasim jeste da mi u Apatinu imamo jako dobru saradnju sa nevladinim sektorom, pa smo bili partneri na više projekata. Imamo saradnju sa ,,Novosadskim humanitarnim centrom’’ koji učestvuje na dodeli projekata, odnosno grantova za poljoprivrednu proizvodnju i namenjen je upravo ženama, a negde u septembru ove godine smo imali i saradnju sa ,,Novosadskom ženskom inicijativom’’ gde smo mi animirali žene koje se nalaze na našoj evidenciji, starosti od 18 do 30 godina, tako je bilo po projektu, da se uključe u obuku za nezaposlene mlade žene iz oblasti programiranja”, kaže Aleksandra i najavljuje učešće NSZ-a u projektu ,,Talent magnet’’ koji organizuje opština Apatin, o kom će biti više informacija u narednom periodu.

Ovaj sadržaj deo je projekta ,,Jednakost za sve’’, sufinansiranog od strane opštine Apatin.

Tagovi:
Pročitajte još: