(VIDEO) Dodeljeno 35 stipendija za najbolje studente Grada Sombora

Uprkos okolnostima koje su zadesile ceo svet u proteklih gotovo godinu dana, Grad Sombor nastavio je kontinuirano ulaganje u obrazovanje. Osim nagrađivanja najboljih učenika osnovnih i srednjih škola, prosvetnih radnika za angažman koji doprinosi podizanju standarda kroz inovativan rad u predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, te ulaganja u ustanove obrazovanja, Grad Sombor i ove je godine dodelio stipendije za svoje najbolje studente. Ovogodišnjim stipendistima, u Velikoj sali zgrade Županije, ugovore je uručio Antonio Ratković, gradonačelnik Grada Sombora.

  • Ono što bih naglasio je da se od 2015. godine dodeljuju ove stipendije, a od 2019. smo sa 25 stipendija povećali na 35, što je svakako od izuzetog značaja za sve nas, a najviše za naše drage studente. Naš prioritet je da i u narednom periodu povećamo ovaj broj stipendija, kao i sam iznos. Trenutno to iznosi 12.000 dinara mesečno, 10 meseci se isplaćuju stipendije, i uprkos prošloj godini za koju svi znamo kakva je bila, mi smo uspeli da zadržimo ova sredstva, da ispoštujemo sve naše studente i evo danas potpisujemo ugovore i do kraja januara sve ove zaostale koliko imamo, 4 meseca ćemo isplatiti, tako da se studenti ne brinu. I u budućnosti ćemo svakako podržavati naše studente, jer ulaganje u obrazovanje je naš prioritet, i oni su prava promocija našeg grada. Zato mi je drago što smo se danas okupili i što imam tu priliku da zajednički potpišemo ove ugovore, istakao je Ratković izrazivši nadu da će svi studenti uspešno završiti školovanje i vratiti se u svoj grad u kom će zajednički raditi na stvaranju još kvalitetnijih uslova za život svih Somboraca. 

Ambiciozna studentkinja pete godine Medicinskog fakulteta, Jelena Ogrizović, istakla je da joj stipendija Grada mnogo znači. 

  • Ja sam stipendista već druga godina po redu. Zadovoljna sam i pomaže definitivno i mojoj porodici, ali ujedno je i jako lep znak što naš Grad prepoznaje dobre i uspešne studente. Volela bih da završim fakultet uskoro i onda bih razmišljala u pravcu specijalizacije, pa bih videla kako će to dalje da ide.

Osim uspeha tokom školovanja, najviše bodova za dodelu stipendija u školskoj 2020/2021. nosile su deficitarne struke. Student pve godine Filozofskog fakulteta u Novom sadu, odsek socijalni rad, Aleksej Berčenji, našao se ove godine na spisku deficitarne struke koja mu je donela dodatne bodove i pravo na stipendiju.

  • Mnogo mi znači zato što sam brucoš i, da kažem, troškovi su veliki sada, pogotovo u ovo doba, a naročito kad je to i ozvaničeno ovakvim nekim činom, stvarno je čast, istakao je Berčenji i dodao da će dati sve od sebe da uspešno završi studije i postane dobar socijalni radnik u svom Somboru.