(VIDEO) Etno art izložba na otvorenom u Somboru

„Ja sam obučen u špansku nošnju, kao španski matador, i imam originalnu kapu španskog matadora, imam sablju i imam kašmirnu maramu, kojom provociram bika“, otvorio je tako izložbu osmogodišnji „matador“ Miljan Pavel Surovi.

Etno art izložba pod nazivom “Corona”, čiji je autor fotograf Pavel Surovi iz Kisača, postavljena je u okviru bogatog programa kulturnog leta Grada Sombora. Njegove fotografije izložene su na otvorenom, u ulici Laze Kostića. Prema njegovim rečima, izuzetno mu je drago što je izložba otvorena upravo u Somboru, gradu koji čuva i neguje multikulturalnost i nacionalne manjine.

„Ova izložba ima jedan nivo alhemije i prožimanja svih naroda i vladarki koji su imale uticaj na ovu narodnu slovačku nošnjukoju vidite i koja je ispričana u alegorijama na tom trećem nivou vidimo od Adama i Eve pa do ruske carice imperatorke, egipatske faraonke, pa do savremenih kraljice Elizabete Prve, biblijske imamo ličnosti, tu je Marija Magdalina“, dodao je Pavel.

Fotografisane nošnje su iz lične kolekcije Pavela Surovog, za kojom je strastveno tragao po vojvođanskim selima. Na projektu “Corona” vredno je radila i osamdesetpetogodišnja Ana Čusova iz Bačkog Petrovca, koja je sve sakupljene nošnje najpre oprala, pripremila, uštirkala, ispeglala za fotografisanje i na kraju i oblačila sve fotografisane manekenke, a s obzirom na kompleksnost pomenutih nošnji, pred njom je bio nimalo lak zadatak.

„Znate skupljeno iz tavana, to je jako prljavo, to treba da se domaći sapun da se to malo tako da stoji u tom sapunu, posle se pere, jednom, dva puta, u kakvom je stanju, zavisi u kakvom je stanju“, rekla je vredna baka Ana.

Izložba je deo festivala “Multi-Culti Etnology Fest Sombor 2021”, koji Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor organizuje četvrti put, a prvi put u saradnji sa autorkom Etnology Festa, Gogom Grubješić.

„Festivala koji je započeo 2017. sa ciljem promocije nematerijalnog kulturnog nasleđa, zaštite kulturnih identiteta i promocije narodnih nošnji, promocije ručnog rada, promocije savremenih umetnika koji imaju inspiraciju u tradiciji“, rekla je Grubješićeva.

Deo organizacije ovogodišnjeg izdanja festivala “Multi-Culti Etnology Fest Sombor 2021” takođe su Kulturni centar Kisač i Slovački kulturnо-informativni centar iz Kisača, a festival će obeležiti saradnja između dva vojvođanska grada, Sombora i Novog Sada.

„Mi negde kao jedan grad koji neguje kulturu i tradiciju volimo da izađemo i van teritorija grada, tako da mogu da najavim da će ovo biti jedna trajna saradnja“, rekla je direktorka KC „Laza Kostić“ Sombor, Vesna Šašić.